Fästingexperten: “Blir rodnaden större än en femkrona – sök vård”

Vistas man mycket bland högt gräs eller i skogen är det lätt att bli fästingbiten. Här berättar fästingsexpertena Björn Olsen och Titti Alvarsson hur man ska göra om man blivit biten och hur man kan undvika djuren.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.13:07, 26 juli, 2016

Fästingexperten: “Blir rodnaden större än en femkrona – sök vård”
Foto: Bildbyrån

Med värmen kommer fästingarna och när man under sommaren vistas mycket utomhus är det lätt att den biter sig fast på kroppen. Ett fästingbett kan dock vara svårt att upptäcka enligt fästingexperten Björn Olsen, professor i klinisk mikrobiologi och infektionsmedicin.

– Det är inte så lätt att upptäcka om fästingen inte sitter kvar. Det blir inte så stor skillnad förutom att man får en rodnad runt bettet, säger han till Metro.

Ett fästingbett kliar inte, varken när djuret sitter på kroppen eller har trillat av, enligt experten. Detta gör det svårare att upptäcka ett bett och ju längre man låter den sitta, desto större är risken för smittämnen.

Det är liten risk att bli biten av en fästing som bär på smittan borrelia eller TBE, men det har rapporterats fall från länet. Om det uppstår en växande rodnad runt bettet som blir större och större kan det vara ett tecken att man har blivit smittad.

– Ett bra mått är att om rodnande blir större än en 5-krona så kan det vara bra att söka vård, säger Björn.

Titti Alvarsson, fästingsexpert, säger till Sveriges Radio att de bästa tipset för att skydda sig mot bett är att bära långyxor och stövlar när man är ute i skog och mark, bära ljusa byxor för att se det svarta lilla djuret och att använda fästingsprej.

Om en fästing har bitit sig fast på kroppen är det viktigt att få bort hela fästingen när man försöker plocka bort den, även huvudet.

– Om huvudet är kvar kan det bli en liten svullnad men det behövs ingen mini-kirurgi. Utan det är kroppen som stöter bort huvudet, säger Björn.

För att upptäcka fästingbett är det bra att hjälpas åt och kolla varandras kroppar så att det inte sitter fästingar på till exempel baksidan av benen eller ryggen, tipsar fästingsexperten Björn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel