Hög förväntan inför stor hästsportsfest | Nyheter i Nybro- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Hög förväntan inför stor hästsportsfest

I helgen anordnar Ridklubben Udden sin superhelg, en tävling som är unik för sina många grenar – och ridklubben är laddad. ”Det känns fantastiskt", säger Gunilla Pettersson.

Klara Alvunger

Kl.06:45, 20 juli, 2016

Hög förväntan inför stor hästsportsfest
Alva Stålfors-Korsar hade fina framgångar på superhelgen förra året. Foto: Maria Jonsson

Det speciella med superhelgen, som i sin nuvarande form har arrangerats av Ridklubben Udden i cirka sju år, är att det går att tävla i fler kategorier än vad man brukar kunna i andra hästtävlingar.

Till exempel anordnas både den populära dressyren, i vilken många har anmält sig till tidigt, och hoppning med både ponnyer och stora hästar. Gunilla Pettersson är tävlingsledare och berättar att det är unikt att anordna så många olika typer av tävlingar.

– I vanliga fall träffas inte ryttare ”över gränserna”. Här har vi både dressyr och hoppning med stora och små hästar och det gör att många fler kan delta i tävlingarna och träffas. Även för de som inte är hästintresserade är tävlingen ett fantastiskt utflyktsmål.

Gunilla Pettersson berättar att det alltid är lite pirrigt inför eventet. Ridklubben satsar mycket på superhelgen och det är mycket som behövs förberedas för att allt ska flyta på.

– Vi på ridklubben planerar detta evenemang hela året. Eftersom det är en så varierad tävling med många nivåer är det mycket logistik som måste fungera. Det är väldigt stort engagemang inom klubben, vilket är jättekul.

Förväntningarna inför helgen är framförallt att vädret ska vara fint.

– Vädret spelar stor roll, eftersom vi är ute. Det viktigaste är dock att folk har roligt, säger Gunilla Pettersson.

I dressyren har alla tävlingsplatser varit uppbokade länge och i tävlingen kommer det vara totalt 715 starter. Gunilla Pettersson menar att om man är i närheten ska man passa på att komma till Törnerums gård och njuta av tävlingen, och evenemangen runt omkring.

– Det som är bra är att även om man inte är intresserad av hästar så har vi andra event, såsom försäljning runt omkring, så det finns verkligen något för alla.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kärt återseende när Nybrotjej åker till Belgien

Ställer upp med tre hästar.

Faton Pasho

Kl.06:55, 26 mars, 2018

Kärt återseende när Nybrotjej åker till Belgien
Foto: Privat

Amanda Eriksson verkar trivas i Belgien. Likt tidigare år ska hon tillsammans med hästarna Fifty Cent, Luchón och Folsom åka till Belgien under två veckor för att tävla i den internationella tävlingen.

– Vi kan inte dra igång utomhussäsongen i Sverige än på grund av vädret. Nu får vi chans att starta den tidigare än väntat, fast i Belgien, säger hon och fortsätter.

– Första veckan kommer handla om att känna på underlaget och förbereda hästarna inför vecka två.

För Amanda Eriksson handlar inte Belgien-resan om något vidare resultat utan snarare en utbildning för hästarna.

– För några av hästarna innebär det internationell debut, så det blir en ny lärdom för dem. Dessutom åker vi ner för att fortsätta utbilda hästarna så att de kan ta nästa kliv i utveckligen, säger hon

Förra veckan var Eriksson tillsammans med sitt ekipage i Kungsbacka och tävlade. Där blev det debut för Luchón och Fifty Cent i nya höjder.

– De fick testa på att hoppa 130 och 140. Tyvärr blev det ett nedslag för båda men överlag är jag nöjd, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Missad pallplats för Eriksson i Göteborg Horse Show

Se ekipaget från Nybro hoppa i Göteborg Horse Show.

Faton Pasho

Kl.18:55, 20 februari, 2018

Nybrotjejen Amanda Eriksson och sexåriga hästen Fifty Cent skrittade in på Scandinavium för att medverka i Swedish Warmblood Trophy i Göteborg Horse Show under tisdagskvällen. 

71,98 sekunder senare hade ekipaget från Nybro touchat den näst sista bommen, som fallit till marken, och missat pallplatsen.

– Det är alltid små marginaler som skiljer och i dag hade vi inte turen på vår sida. Vi touchade bommen lite och den föll men det är så det fungerar. Det är bara att bryta ihop och komma igen, säger Amanda Eriksson direkt efter tävlingen och fortsätter.

– Fifty gjorde det superbra för övrigt. Han hade aldrig varit på en så stor arena tidigare men var bara så cool.

Ekipaget slutade tia, i en väldigt tuff tävling, där 9 av de 15 tävlande rev.

– Det är som sagt små marginaler. Bommarna är väldigt lätta. Vi red fram lite på distansen mellan hinderna innan, då får man lätt de tillbaka på hindret efter. Vi kom lite lite nära bommarna för att hinna upp med frambenen tyvärr, säger Amanda Eriksson.

Nu väntar vila i veckan innan Eriksson och Fifty Cent åker till Kungsbacka för att debutera i höjden 130.  

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybrotjejen prisade vid stor gala: ”Hedrande”

Blev Årets Hoppryttare efter sina fina prestationer under år 2017.

Faton Pasho

Kl.11:31, 18 februari, 2018

Nybrotjejen prisade vid stor gala: ”Hedrande”
Foto: Privat

För fjärde året i rad arrangerades Kalmar Ridsportsgala vid Kalmarsalen. Lokala ryttare från hela länet tog plats vid Kalmarsalen för att prisa prestationerna för år 2017.

Bland de nominerade fanns Nybrotjejen Amanda Eriksson, som tillsammans med Malin Johansson och Alva Ståhlfors Korsar gjorde upp om Årets Hoppryttare Häst. 

Efter ett fantastiskt bra 2017, med internationella framgångar och medverkan i unghäst-VM i Belgien knep Nybrotjejen priset, med motiveringen:

Med en alldeles enastående målinriktad inställning att ta sig till VM vid årets start, och verkligen gjorde det också efter en väldigt fin säsong med alla sina hästar. Ett mycket bra genomfört Falsterbo med båda hästarna och även Breeders blev lyckat, har hon bevisat vilken stjärna hon är trots sin unga ålder och på sina unga närproducerade hästar. Med en enorm vilja och enastående jobb, matchar hon varje enskild häst till framgång. Hon är dessutom en fantastisk förebild inom ridsporten. 

Efter prisutdelningen var Amanda Eriksson givetvis väldigt glad över utmärkelsen.

– Det är jättekul och hedrande att bara ha blivit nominerad och veta att det finns många som tycker att jag är värd det här priset. Det motiverar till fortsatt hårt arbete, avslutar Amanda Eriksson.

Amanda åker under nästa vecka till Göteborg för att tävla i Göteborg Horse Show. 

LÄS MER: Detaljerna slipas in i det sista inför internationell tävling

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Detaljerna slipas in i det sista inför internationell tävling

Hon går in för att vinna Göteborg Horse Show.

Faton Pasho

Kl.19:28, 13 februari, 2018

2 bilder
  • Foto: Faton Pasho
    Foto: Faton Pasho
  • Foto: Faton Pasho
    Foto: Faton Pasho

Om knappt en vecka skrittar Nybrotjejen Amanda Eriksson och sexåriga hästen Fifty Cent in i Scandinavium för att slåss om medaljerna i Göteborg Horse Show. 

Fram tills dess slipas detaljerna vid Ridhuset i Pukaberg, några mil utanför Nybro, där team Amanda Eriksson har sitt stall.

– Vi åker upp till Göteborg med Fifty Cent på måndag nästa vecka för att sedan gå in i tävlingen under tisdagseftermiddagen, säger Amanda Eriksson. 

Förra året stod Eriksson för en fin insats i Göteborg Horse Show och slutade sexa efter en felfri runda med hästen Luchón.

Vägen till årets stora tävling i Scandinavium gick återigen via Breeders Trophy i höstas, där ekipaget med Amanda Eriksson imponerade stort och slutade på en niondeplats.

Inför nästa veckas tävlingen är det en välförberedd ryttare och häst som går för en pallplats.

– Jag ska inte sticka under stolen med att jag vill sluta etta. Jag är här varje dag, minst 6-7 timmar om dagen och lägger ner mycket energi på mina hästar, säger Eriksson och fortsätter.

– Det viktigaste dock är att hästen får den utbildning som krävs. Sedan var vi slutar beror helt på dagsformen.

På tisdag gäller det för ekipaget, med Amanda Eriksson och hästen Fifty Cent, att rida felfritt i första rundan för att ha någon som helst chans till pallplatserna.

– Unghästarna är inte så vana vid att gå mot klockan. Vi får börja med att göra en felfri runda, avslutar hon.

Här kan du följa Amandas tävling i Göteborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Hopp och skutt i Rismåla

Full fart i Rismåla i helgen.

Axel Brantemo

Kl.15:55, 12 februari, 2018

BILDEXTRA: Hopp och skutt i Rismåla
Foto: Axel Brantemo

Under helgen arrangerade Nybro ridklubb Lingondressyr och Blåbärshoppning, alltså träningstävlingar för de som ville testa på hur det är att tävla, eller för de som bara vill träna lite extra.

Under söndagen hade flera tagit sig till Rismåla för att delta och titta på blåbärshoppningen. Kolla in 24Nybros bildextra nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng