Tommy Berg: ”Att vinna är trevligare än att passa bollen”

För Nybro IF:s nya tränare Tommy Berg är uppdraget solklart: fixa nytt division 2-kontrakt. "Att passa bollen är fantastiskt, men att vinna är trevligare än att passa bollen", säger Berg i en lång intervju med 24:an.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:48, 13 juli, 2016

Tommy Berg: ”Att vinna är trevligare än att passa bollen”
Tommy Berg, ny tränare i Nybro IF, är säker – det blir nytt division 2-kontrakt i höst. Foto: Samuel Slättman.

För två veckor sedan blev det klart att Tommy Berg tar över tränarsysslan för division 2-jumbon Nybro IF. 30-årige Berg har bara varit tränare i två och ett halvt år och har under den tiden basat över Trekanten i division 4.

Inför omstarten av division 2-fotbollen besökte 24:an Berg för att diskutera vilken typ av fotboll han vill spela, hur det är att ta över efter Festim Pasho och hur Nybro IF ska klara kontraktet.

 

Vad är du för slags tränare?

– Tittar man på de åren jag har varit tränare har jag varit passningsorienterad och i alla lägen velat spela bollen. Men sista halvåret har jag kanske insett att ”att passa bollen är fantastiskt för kontrollbehovet, men att vinna är trevligare än att passa bollen”. Så var det inte de första två åren, då tyckte jag att det var mycket roligare att spela ut ett lag än att vinna mot dem.

Så du har blivit mer cynisk?

– Jag vet inte riktigt vad det ordet betyder i fotboll längre. Titta på EM och Tyskland som har 69 procents bollinnehav mot Frankrikes 31 procent – spelar Frankrike cyniskt? Portugal, har de varit cyniska? Ja, det kanske de har varit men de är ändå jättebra när de har boll.

Var det ett svårt beslut att gå till Nybro?

– Är det så att man påstår att man vill bli bättre och nå högre så kan man inte säga nej när man får chansen – då tycker jag det blir dubbelmoral. Så nej, det var det inte.

Hur är det att ta över efter omtyckte Festim Pasho?

– Äh, det är väl skit samma egentligen. Jag kan inte se på det på något annat sätt. Det går inte att tänka på det när tabelläget är som det är.

Du kommer in i ett prekärt läge, hur kommer du sätta din prägel på Nybro?

– Jag kommer nog behöva sätta min prägel där det behövs. 34 insläppta mål behöver bli 20. Det betyder att det behövs en struktur och en organisation kring mestadels ett lågt försvarsspel.

– Samtidigt är det svårt att försvara sig upp från botten. Vi kommer inte att klara det genom att aldrig anfalla. Framåt har vi gjort 16 mål och det är inte alls så dåligt sett till serien och där kanske vi bara behöver förstärka hur vi når upp till ytterligare 16 mål.

 

Tre spelare har försvunnit från laget (Razgar Eliassi, Karzan Eliassi, Benjamin Knezevic) under uppehållet, vad måste in?

– Vi måste först ersätta antalet. Vi är tre minus nu och måste in med tre – gärna en back, en mittfältare och en offensiv spelare. Med tanke på Razgars och Karzans kvalitet kanske det inte går att hitta samma nivå på spelare men det är egentligen ointressant. Det är bättre att ha tre spelare som är vill vara där och är där än tre som inte är där.

När säsongen 2016 sammanfattas, var hittar vi Nybro IF då?

– Då hittar vi Nybro på ett nytt kontrakt. Det är inga problem och det är jättekonstigt att tro något annat när man är tränare. I det historiska perspektivet behöver man ta nästan 30 pinnar för att klara sig kvar. Det innebär att vi behöver ta runt 22 poäng och det kräver att vi tar sex segrar, fyra kryss och tre förluster.

– I slutändan kommer det handla om att ha bra perioder. Vi kommer inte kunna gå in och ta 13–0 i segrar men det finns perioder, till exempel i omstarten, där det är tre matcher med intressant motstånd. Får vi en bra poängskörd där – även om vi inte eftersträvar det – kan vi ha en liten dipp. Sedan kommer det ytterligare en period med mer viktiga matcher och det handlar om att förbereda sig och träffa de olika perioderna så ligger vi bra till.

Den 24 juli är det omstart i division 2-fotbollen. Då möter Nybro IF Lund på hemmaplan. I nuläget har NIF fem poäng upp till IFK Malmö som innehar den sista säkra platsen. Se hela tabellen här.

FaktaNamn: Tommy Berg.

Ålder: 30 år.

Klubbar (spelare): Anderstorps IF (moderklubb), Lindsdal, Gullabo/Gullaboås, IFK Berga.

Klubbar (tränare): Trekanten.

Aktuell: Har skrivit på ett 2,5 årskontrakt med Nybro IF. Ska under hösten försöka rädda kvar klubben i division 2.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel