Här är höstens satsningar i Svartbäcksmåla | Nyheter i Nybro- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Här är höstens satsningar i Svartbäcksmåla

Planerna för hösten är många när det ska satsas i Svartbäcksmåla. Projektledaren Frida Johansson, kommunalrådet Christina Davidson (C) och oppositionsrådet Mikael Svanström berättade om dessa under en pressträff.

Kim Ahlqvist

Kl.09:13, 10 juni, 2016

Här är höstens satsningar i Svartbäcksmåla
Mikael Svanström (S), Christina Davidson (C) och Frida Johansson berättade om höstens planer för Svartbäcksmåla. Foto: Kim Ahlqvist

Totalt har projektledaren Frida Johansson fått tre miljoner kronor att utveckla Svartbäcksmåla med under 2016. Lägg där till ytterligare 1,5 miljon 2017. Frida är väl medveten om hur pengarna skall spenderas i de olika projekten som satsas på under hösten.

– Det gäller att få med allt från entréer och parkeringar till aktiviteterna, säger hon.

LÄS MER: Satsningarna i Svartbäcksmåla toppas med ny logotyp

Man kommer därför satsa extra mycket på en ny fräsch entré till Svartbäcksmåla. Det blir tydligare skyltat och till detta kommer man även låta anlägga en helt ny parkering i höjd med slalombacken.

– Det blir 100 nya parkeringsplatser där. Dock ej asfalterade utan de blir stenmjöl eller liknande. Vi kommer också märka upp den befintliga parkeringen så den blir tydligare.

– Vi kommer jobba hårt för att ge ett bra första intryck av Svartbäcksmåla. Entrén är därför viktig. Exakt hur det blir är vi dock inte på det klara med. Till det blir det också en träffpunkt där man kan få mer information om aktiviteterna här, säger hon.

Det kommer även anläggas ett antal ställplatser för husbilar och husvagnar på samma plats som den nya parkeringen tar plats. För alla de som cyklar på sin mountainbike blir det en ny led och en mindre bana.

– Det vi bland annat tittar på är en pumptrack som man åker upp och ned på kan man säga. Det blir då på en mindre yta. Vi ska också anlägga en längre mountainbike-led och här har vi en referensgrupp med cyklister som vi pratar mycket med.

Något man också vill se bli verklighet så snart som möjligt är en ny stugby vid Grönmovallen där det i framtiden också skall anläggas en badsjö. Här vill oppositionsrådet Mikael Svanström (S) ha fler intressenter – även om det redan finns ett par.

– Vi kan tänka oss att äga stugbyn och därmed köpa stugorna. Det vi i så fall måste hitta är någon som kan tänka sig att arrendera den och här ser vi gärna att det kommer till fler intressenter. Det är bara att höra av sig.

När kommunfullmäktige återkommer från sin sommarledighet i augusti kommer man även att ta beslut om att kommunalt vatten och avlopp skall dras in i Svartbäcksmåla. VA-utbyggnaden är av högsta vikt för fortsatt utveckling av området, menar kommunalrådet Christina Davidson (C).

– Målsättningen är att börja dra in vatten och avlopp under inledningen av 2017 och att det sedan står klart vid årsskiftet. Detta kommer öppna upp nya möjligheter för framtiden, säger hon.

När ska Svartbäcksmåla, med alla era planer, stå färdigt?
– Utifrån hur vi lagt upp det så ska det stå klart under 2019, säger Davidson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fuskande sjukgymnaster krävs på mångmiljonbelopp

Landstingets granskning visar att över tolv miljoner kronor ska betalas tillbaka.

Andreas Norinder

Kl.12:18, 24 april, 2018

Fuskande sjukgymnaster krävs på mångmiljonbelopp
Foto: Genre/Pixabay

I november förra året anmälde landstinget i Kalmar län fyra stycken fysioterapeuter till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Orsaken var allvarliga brister i journalföringen.

Detta upptäcktes vid en genomgång av samtliga 25 privata fysioterapeuter som har avtal med landstinget enligt nationell taxa.

LÄS MER: Sjukgymnaster utreds för misstänkt fusk

En extern granskning visade att en stor mängd rapporterade besök, som fysioterapeuterna begärt ersättning för, inte fanns med i patienternas journaler.

Genomgången ledde till att ytterligare en fysioterapeut anmäldes. Landstinget kommer nu att kräva tillbaka drygt 12,6 miljoner kronor från de fem fysioterapeuterna.

– Det är allvarligt att flera av fysioterapeuterna dessutom visar anmärkningsvärda brister när det gäller journalföring och vi kan inte utesluta att patientsäkerheten kan ha äventyrats för enskilda patienter, säger Sofia Hartz, planeringsdirektör vid Landstinget i ett pressmeddelande.

Journalbristerna anses vara väldigt omfattande. I det mest extrema fallet var bara 0,1 procent av 12 706 fakturerade åtgärder med i journalen.

I de övriga fallen ligger andelen journalförda besök på mellan 16 till 60 procent.

Landstinget bedömer att nio av 25 fysioterapeuter är godkända efter granskningen. Förutom de fem som anses ha allvarliga brister anses de övriga elva ha ”påvisat brister”.

Förutom de 12,6 miljonerna kommer landstinget ha begära mindre återkrav från ytterligare fem fysioterapeuter. Resterande sex som uppvisat brister har nu en viss tid på sig att korrigera bristerna.

–  Granskningen har varit viktig och visar att vi har anledning att kräva tillbaka offentliga medel som betalats ut, säger Sofia Hartz.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Räddningstjänst kallades till sågverk

Motor överhettades.

Klara Alvunger

Kl.17:06, 23 april, 2018

Räddningstjänst kallades till sågverk
Foto: Axel Brantemo.

SOS fick ett inringt larm vid 17-tiden om att det brann i ett bullerhus på Kährs sågverk. Räddningstjänsten åkte till platsen med tre enheter för att undersöka läget.

– När vi kom dit kunde vi konstatera att det hade brunnit men att en sprinkler  utlösts och släckt den. Vi undersökte så att det inte blivit en spridning i ventilationssystemen men det hade det inte, säger Per Persson som är räddningsledare vid Räddningstjänsten Nybro.

Orsaken tros vara en motor som har blivit överhettad. Efter ett räddningsarbete på cirka 30 minuter gjordes en kontroll och sedan överlämnades det återstående arbetet till personalen på sågverket.

– Det är mycket damm och spån men ingen har skadats, utan man hade själva utrymt byggnaden, uppger Per Persson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ung kvinna misstänks för flera brott efter polisjakt i natt

"Det står i rapporten att patrullen ville stanna och kontrollera bilen".

Magnus Jansson

Kl.07:30, 22 april, 2018

Ung kvinna misstänks för flera brott efter polisjakt i natt
Arkivfoto: Faton Pasho

Vid 00.30-tiden natten mot söndag inleddes en kort polisjakt på Norra Esplanaden i Nybro.

– Det står i rapporten att patrullen ville stanna och kontrollera bilen, men att man fått köra efter fordonet en kortare sträcka. Sedan ska man ha fått stopp på ekipaget, det framgår dock inte hur, säger Kim Hild, presstalesperson på polisens ledningscentral.

En kvinna i 20-årsåldern körde bilen och hon misstänks nu för drograttfylleri, narkotikabrott och olovlig körning. Enligt uppgifter ska hon ha haft en kniv i bilen och misstänks därför även för brott mot knivlagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybro-tjej ledde IKSU till SM-Guld: ”Vet att vi är starka i sista”

Sofia Joelsson heter 21-åringen som är Nybros senaste Svenska mästare.

Filip Edvardsson

Kl.20:46, 21 april, 2018

Nybro-tjej ledde IKSU till SM-Guld: ”Vet att vi är starka i sista”
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYÅRN

 

I damernas SM-final i innebandy var det IKSU som drog det längsta strået i mötet med Mora. Efter 60 minuter visade resultattavlan 2-4 i IKSU:s favör. En som spelade en avgörande roll för mästarlaget var Nybro-tjejen Sofia Joelsson, som stod för två av målen för Umeå-laget.

När 24Nybro når 21-åringen sitter hon på segerbanketten med sina lagkamrater. Trots att IKSU gick segrande ur finalen, hade laget på förhand fått stämpeln som underdog från flera håll.

– Det var många som inte trodde att vi inte skulle klara det, men vi trodde hela tiden på oss själva.

Kan du berätta lite hur du upplevde matchen?

– Mora började lite bättre i den första perioden, men i och med att tempot var så högt, visste vi att vi skulle dra av det då vi är bättre tränade. Sen vet vi att vi är starka i sista perioden så vi körde på.

Hur känns det att göra två mål i en SM-final?

– Det känns såklart otroligt härligt att kunna hjälpa laget på det sättet.

Och till sist, vad händer ikväll?

– Det ska delas ut priser och sen ska vi äta färdigt. Efter det får vi se vad som händer. Det enda jag vet är att vi ska ha kul ikväll, avslutar Sofia Joelsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mopedförare till sjukhus efter trafikolycka

Händelsen inträffade på lördagskvällen.

Filip Edvardsson

Kl.19:51, 21 april, 2018

Mopedförare till sjukhus efter trafikolycka
Foto: Bildbyrån

Vid 19.19 fick SOS ett larm om en trafikolycka på Smedernas väg vid Orrefors.

Enligt polisen handlar det om en flerfordonsolycka där en moped och en personbil är inblandade.

Vid olyckan skadades mopedföraren, en 16-årig kille, och fick föras med ambulans till sjukhuset i Kalmar.

Uppdatering (20.57): Polis är färdiga med sitt arbete och lämnar platsen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng