Här är höstens satsningar i Svartbäcksmåla

Planerna för hösten är många när det ska satsas i Svartbäcksmåla. Projektledaren Frida Johansson, kommunalrådet Christina Davidson (C) och oppositionsrådet Mikael Svanström berättade om dessa under en pressträff.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.09:13, 10 juni, 2016

Här är höstens satsningar i Svartbäcksmåla
Mikael Svanström (S), Christina Davidson (C) och Frida Johansson berättade om höstens planer för Svartbäcksmåla. Foto: Kim Ahlqvist

Totalt har projektledaren Frida Johansson fått tre miljoner kronor att utveckla Svartbäcksmåla med under 2016. Lägg där till ytterligare 1,5 miljon 2017. Frida är väl medveten om hur pengarna skall spenderas i de olika projekten som satsas på under hösten.

– Det gäller att få med allt från entréer och parkeringar till aktiviteterna, säger hon.

LÄS MER: Satsningarna i Svartbäcksmåla toppas med ny logotyp

Man kommer därför satsa extra mycket på en ny fräsch entré till Svartbäcksmåla. Det blir tydligare skyltat och till detta kommer man även låta anlägga en helt ny parkering i höjd med slalombacken.

– Det blir 100 nya parkeringsplatser där. Dock ej asfalterade utan de blir stenmjöl eller liknande. Vi kommer också märka upp den befintliga parkeringen så den blir tydligare.

– Vi kommer jobba hårt för att ge ett bra första intryck av Svartbäcksmåla. Entrén är därför viktig. Exakt hur det blir är vi dock inte på det klara med. Till det blir det också en träffpunkt där man kan få mer information om aktiviteterna här, säger hon.

Det kommer även anläggas ett antal ställplatser för husbilar och husvagnar på samma plats som den nya parkeringen tar plats. För alla de som cyklar på sin mountainbike blir det en ny led och en mindre bana.

– Det vi bland annat tittar på är en pumptrack som man åker upp och ned på kan man säga. Det blir då på en mindre yta. Vi ska också anlägga en längre mountainbike-led och här har vi en referensgrupp med cyklister som vi pratar mycket med.

Något man också vill se bli verklighet så snart som möjligt är en ny stugby vid Grönmovallen där det i framtiden också skall anläggas en badsjö. Här vill oppositionsrådet Mikael Svanström (S) ha fler intressenter – även om det redan finns ett par.

– Vi kan tänka oss att äga stugbyn och därmed köpa stugorna. Det vi i så fall måste hitta är någon som kan tänka sig att arrendera den och här ser vi gärna att det kommer till fler intressenter. Det är bara att höra av sig.

När kommunfullmäktige återkommer från sin sommarledighet i augusti kommer man även att ta beslut om att kommunalt vatten och avlopp skall dras in i Svartbäcksmåla. VA-utbyggnaden är av högsta vikt för fortsatt utveckling av området, menar kommunalrådet Christina Davidson (C).

– Målsättningen är att börja dra in vatten och avlopp under inledningen av 2017 och att det sedan står klart vid årsskiftet. Detta kommer öppna upp nya möjligheter för framtiden, säger hon.

När ska Svartbäcksmåla, med alla era planer, stå färdigt?
– Utifrån hur vi lagt upp det så ska det stå klart under 2019, säger Davidson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fotoutställning för första gången

Fyra fotografer ställer ut.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.20:53, 18 januari, 2018

Fotoutställning för första gången
Tavlor från Nils Elgqvist. Foto: Axel Brantemo

Det är nu på lördag som det är vernissage i gamla brukskontoret i Pukeberg– då arrangerar nämligen Nybro konstförening en fotoutställning.
– Det är första gången som vi har en renodlad fotoutställning. Det här har varit efterfrågat av medlemmarna i föreningen, säger Roland Lawin.

Fotoutställningen består av sammanlagt fyra fotografers verk. Det handlar om Nils Elgqvist från Nybro, Anne Johansson från Torsås, Mats Tidek från Kalmar och Christian Wilén från Killeberg.

– De har valts ut av oss i utställningskomittén. Vanligtvis brukar det komma omkring 250-500 personer när vi arrangerar utställning, säger Roland Lawin.

Vernissagen äger rum under lördagen den 20 januari mellan 11.00 till 14.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hip-hop-kväll med internationella duon

Anordnar konsert på Mejeriet i Nybro.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:09, 18 januari, 2018

Hip-hop-kväll med internationella duon
Foto: Faton Pasho

På lördag intar den internationella duon Yes I Can, med bröderna Adnan och Kanaan Aljer i spetsen, scenen vid Mejeriet. 

Fritidsgården anordnar under lördagen en hip-hop-kväll med duon samt artisterna Khase och Nobel.

– Det blir en hip-hop-kväll där vi ska uppträda i nästan två timmar tillsammans med Khase och Nobel. Vi kommer sjunga våra låtar och de sina, säger Adnan Aljer.

Bröderna Aljer har sedan de kom till Sverige och Nybro uppträtt på en rad olika scener, men mest runt om i lokalområdet.

Under senare tid har duon också skrivit svenska låtar, något som ska framföras på lördag.

– De flesta av våra låtar är på arabiska men på lördag ska vi sjunga två låtar som är på svenska. En som är helt på svenska och den andra som är blandad med arabiska, avslutar Adnan.

Konserten börjar 20.00.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rattfull körde nästan på elever

Drograttfull vid Åkrahäll skolan.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.17:44, 18 januari, 2018

Rattfull körde nästan på elever
Foto: Casper Johansson.

Det var förra fredagen mitt på dagen som polisen fick ett samtal från Åkrahäll skolan.

– Det var någon eller några som nästan blivit påkörda av en bil vid Åkrahäll skolan. Det var några elever som nästan ska ha blivit påkörda. Bilen framfördes på ett trafikfarligt sätt och polis kallades till platsen, säger Glenn Adolfsson, vid polisen i Nybro.

Väl på plats anträffade polisen bilen med förare och föraren visade tecken på narkotikapåverkan.

– Mannen i fråga är 20 år och boende i Nybro. Han är känd av oss sedan tidigare och är nu misstänkt för drograttfylleri, narkotikabrott och olovlig körning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pensionärernas hårda smäll – hundratusentals får lägre pension

De äldsta drabbas hårdast av den nya pensionssänkningen.

Matilda Larsson

Kl.16:35, 18 januari, 2018

Pensionärernas hårda smäll – hundratusentals får lägre pension
Foto: Pensionsmyndigheten.

I dagarna får ungefär 150 000 pensionärer sänkt kommunal tjänstepension.

Framförallt är det pensionärer födda före 1937 samt yngre förtidspensionärer som drabbas.

Pensionssmällen beror på korrigeringar i ett äldre tjänstepensionsavtal, enligt KPA Pensions hemsida.

Tidigare satt tjänstepensionsavtalet PA-KL ihop med den allmänna ATP-pensionen. När ATP-pensionen gjordes om till tilläggspension behövde även pensionsavtalet korrigeras. Korrigeringen har under de flesta år varit gynnsam för pensionärer, men nu får den alltså motsatt effekt.

KPA sköter pensionen för ungefär 120 000 av de drabbade pensionärerna medan Skandia administrerar ungefär 35 000.

Enligt Thomas Månsson, pensionsexpert på KPA Pension har ett brev gått ut till de berörda pensionärerna som kortfattat har beskrivit hur pensionen i år kan minskas med en ”större del” av den allmänna pensionen jämfört med förra året, vilket DI först rapporterade.

Tidigare har det rapporterats hur pensionärerna är 2018 års vinnare med med sänkt skatt på pension och höjt bostadstillägg. Men nu blir pensionssmällen större och mer oväntad, enligt Thomas Månsson.

– Det har varit en helt annan förväntan den här gången, då blir det än mer obegripligt, säger Thomas Månsson.

Som mest kan sänkningen bli uppemot 800 kronor i månaden.

– Samtidigt sänks inkomstskatten för många pensionärer och den allmänna pensionen höjs. Det kan mildra effekten av minskningen, eller till och med innebära att den totala pensionen efter skatt blir högre jämfört med 2017. Den enskilde pensionären kan dessutom ha rätt till höjt bostadstillägg vilket ytterligare minskar effekten av sänkt kommunal tjänstepension, säger Thomas Månsson.

De exakta individuella konsekvenserna kommer den 18:e eller den 19:e januari 2018, med pensionsbeskedet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En sjunde person häktas för mordförsöket

Misstänks för inblandning i dådet i Linköping.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:43, 18 januari, 2018

En sjunde person häktas för mordförsöket
Foto: Arkiv

På onsdagen rapporterade 24Nybro att sex personer har häktats på sannolika skäl, misstänkta för inblandning i mordförsöket i Linköping i söndags. Fyra av dem är hemmahörande i Kalmar.

LÄS MER: Åklagaren häktar sex personer för mordförsöket

LÄS MER: Gripna i Nybro – kopplingar till Bandidos

På torsdagen begärdes ytterligare en person häktad på sannolika skäl. Det är en 27-årig man, hemmahörande i Kalmar, som misstänks för medhjälp till försök till mord.

Mannen anhölls den 15 januari – en dag efter de övriga sex personerna.

LÄS MER: Ytterligare en person anhållen för mordförsök

På onsdagskvällen avslöjade tidningen Barometern att det kriminella nätverket X-team har eller är på väg att etablera sig i Kalmar, något som 24Nybro rapporterade om under torsdagen. De numera häktade personerna ska vara medlemmar i det här nätverket.

LÄS MER: EXTRA: Gripna i Nybro – kopplingar till Bandidos

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng