Studenter snurrade i Svartbäcksmåla

40-talet av Åkrahällskolans blivande studenter gick livfullt inför uppgiften när de vid 13.30-tiden begav sig in på en sådan främmande sport som irländsk fotbollsbrännboll med spelplatsen förlagd till Svartbäcksmåla.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.17:11, 4 juni, 2016

5 bilder
 • Trots sju snabba - och snurriga varv - kunde Alice Lorentzon ändå få till en hård spark i den irländska fotbollsbrännbollen i Svartbäcksmåla. Foto: Lennart Andersson.
  Trots sju snabba - och snurriga varv - kunde Alice Lorentzon ändå få till en hård spark i den irländska fotbollsbrännbollen i Svartbäcksmåla. Foto: Lennart Andersson.
 • Sabine Hansson satsade så hårt att hon sparkade av sig sin ena sko när hon mycket snurrig lyckades sparka iväg bollen. Foto: Lennart Andersson.
  Sabine Hansson satsade så hårt att hon sparkade av sig sin ena sko när hon mycket snurrig lyckades sparka iväg bollen. Foto: Lennart Andersson.
 • Lucas Andersson och Martin Johannesson hade varit förutseende och tagit med sig ett paraply till Svartbäcksmåla. När de inte jagade efter en - och annan snedsparkad boll kurade de gemytligt kura ihop sig under sitt medhavda paraply. Foto: Lennart Andersson.
  Lucas Andersson och Martin Johannesson hade varit förutseende och tagit med sig ett paraply till Svartbäcksmåla. När de inte jagade efter en - och annan snedsparkad boll kurade de gemytligt kura ihop sig under sitt medhavda paraply. Foto: Lennart Andersson.
 • Elevrådets ordförande Joel Sturesson fick sig många glada skratt när han gång efter annan fick se hur snurriga de blivande studenterna blev när de först tvingades att snurra sju varv – innan de fick tillåtelse att sparka iväg fotbollen. Foto: Lennart Andersson.
  Elevrådets ordförande Joel Sturesson fick sig många glada skratt när han gång efter annan fick se hur snurriga de blivande studenterna blev när de först tvingades att snurra sju varv – innan de fick tillåtelse att sparka iväg fotbollen. Foto: Lennart Andersson.
 • Lovisa Öhrnell snurrade så det stod härliga till och blev lagom snurrig. Foto: Lennart Andersson.
  Lovisa Öhrnell snurrade så det stod härliga till och blev lagom snurrig. Foto: Lennart Andersson.

 

Elevrådets ordförande Joel Sturesson fick sig många glada skratt när han gång efter annan fick se hur snurriga de blivande studenterna blev när de först tvingades att snurra sju varv – innan de fick tillåtelse att sparka iväg fotbollen. Onekligen var det både en och annan som var rejält snurrig och fick sikta ordentligt innan vederbörande kunde skjuta iväg bollen ut mot spelplanen.

Några häftiga regnskurar lade inte sordin på stämningen. Lucas Andersson och Martin Johannesson var några som hade varit förutseende och tagit med sig ett paraply. När de inte fick anledning att jaga efter någon snedsparkad boll kurade de gemytligt ihop sig under paraplyet.

Joel Sturesson hade för avsikt att sysselsätta sina kompisar i si så där två timmar. Efter den smått originella irländska fotbollsbrännbollen hade elevrådets ledning laddat upp med en mängd vattenfyllda ballonger till ett lagom litet minivattenkrig som gjorde att de blöta studenterna – blev än lite blötare.

Eftermiddagens aktiviteter var ett av många arrangemang som ska ingå i den pågående studentveckan. Elevrådets ledning har för avsikt att anordna mängder med egna – och fantasifulla aktiviteter som tidigare års studenter inte har sysslat med.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Femklövern vill storsatsa på Svartbäcksmåla: ”Stor dragningskraft”

30 miljoner kronor fördelat på tre år ska få Svartbäcksmåla till ett året runt område.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:00, 19 maj, 2017

Femklövern vill storsatsa på Svartbäcksmåla: ”Stor dragningskraft”
Foto: Arkiv

Femklövern bestående Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, SPI och Liberalerna gick tidigare i veckan ut med sin gemensamma kommunplan för åren 2018-2020, där fokus fanns på förskola, skola och omsorg. Nu kommer nästa besked.

I kommunplanen har alliansen budgeterat för en storsatsning vid friluftsområdet Svartbäcksmåla. 

– Vi vill rusta upp området och göra det mer attraktivt. Tanken är att Svartbäcksmåla ska bli en mer året runt anläggning, säger Jimmy Loord (KD). 

Varför just Svartbäcksmåla och inte något annat område i kommunen? 

– Svartbäcksmåla är redan en attraktiv plats för många, inte bara Nybrobor utan också för personer från andra orter. Området har en stor dragningskraft och nu vill vi utveckla det vidare, säger Jimmy Loord (KD). 

Under tre år ska det totalt satsas 30 miljoner kronor i området för att bygga en stugby, badsjö och en konferensanläggning. 

– Det handlar om att både se till att Nybroborna kommer ut och rör på sig mer än vad man gör i dag men även att öka attraktiviteten för vår kommun, avslutar Jimmy Loord (KD). 

För drygt ett år sedan gick kommunen ut med att friluftsområdet Svartbäcksmåla skulle få tre miljoner kronor för att utveckla anläggningen under 2016 och ytterligare 1,5 miljoner 2017.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utbildning läggs i malpåse

Det humanistiska programmet på Åkrahällskolan har för få sökande till nästa läsår. Nu läggs utbildningen i malpåse.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:45, 28 april, 2017

Utbildning läggs i malpåse
Foto: Arkiv

Det har under en kort tid pratas om en nedläggning av det humanistiska programmet på Åkrahällskolan men de ryktena dementerar rektorn Helén Fredriksson.

– Nej det stämmer inte. Vi ska inte lägga ner programmet men det stämmer att vi inte ska göra något intag till hösten, säger hon.

Det är inte första gången Åkrahällskolan väljer att inte göra något intag till ett program. Så sent som 2012 var det Handelsprogrammet som las i malpåse.

– Det här är inget nytt utan det händer lite då och då. Vi har tidigare lagt vård och omsorgsprogrammet, i malpåse under ett läsår. Och så sent som hösten 2012 var det handelsprogrammet som drabbades, säger rektorn på Åkrahällskolan, Helén Fredriksson.

Inför nästa års läsår har totalt två stycken sökt till det humanistiska programmet på Åkrahällskolan.

– Det behöver vara en ordentlig grupp på minst fem stycken för att det ska bli bra för samtliga parter. I årskurs ett har vi fyra elever, där en kommer sluta efter läsåret. I tvåan har vi en elev och i trean har vi tre elever. Det blir ingen riktig programkänsla för dessa elever, säger Helén.

Som mest har det humanistiska programmet på Åkrahällskolan haft fem stycken elever men trots de få som väljer att gå utbildningen så finns det i dagsläget ingen tanke på att lägga ner.

– Nej vi vill ha denna utbildningen eftersom den är unik. Vi vill kunna erbjuda elever den här möjligheten även i framtiden. Så någon nedläggning kommer inte på tal, säger rektorn Helén Fredriksson.

Trots ökande ålderskullar är det fler program på Åkrahällskolan som har få sökande.

– Vi vet inte vad det beror på men en utbildning som går mot strömmen är handelsprogrammet. Utbildningen har väldigt många behöriga förstahandssökande inför nästa läsår, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Svartbäcksmåla i Sverigetopp

Svartbäcksmåla har röstats fram till en av de 100 bästa motionsspåren i hela Sverige.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:43, 7 april, 2017

2 bilder
 • Foto: arkiv
  Foto: arkiv
 • Foto: Privat
  Foto: Privat

Två killar begav sig för drygt ett år sedan på ett ganska unikt äventyr. De skull testa de bästa motionsspåren i varje kommun över hela landet och tre månader senare var det klara, efter att ha sprungit på mer än 300 motionsspår.

Nu har Philip Persson och Oskar Jensen utsett de 100 bästa motionsspåren i hela Sverige, där Svartbäcksmåla finns med på listan.

– För oss som bor i södra Sverige är Svartbäcksmåla känt lite som ett ”skidmecka”, en plats dit blekingska, skånska och ja till och med polska skidentusiaster vallfärdar för att vässa formen, skriver de i sin bedömning.

Svartbäcksmålas motionsspår petar sig in på plats 82, strax före Storumans.

– Precis som på elljusspåret i Storuman går det alldeles utmärkt att springa även här. Beläget strax utanför tätorten är Svartbäcksmåla ett naturligt rekreationsområde för många Nybrobor. Ja här hittar vi det mesta och allt som allt är Svartbäcksmåla en mycket värdig en plats på vår lista, skriver de i sin bedömning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Integration genom sång: ”Syfte att öva på svenskan”

I "Internationella kören" ingår både etablerade svenskar och nyanlända. Syftet är integration – och under onsdagen hade kören en mini-konsert i Nybro.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.08:44, 6 april, 2017

Integration genom sång: ”Syfte att öva på svenskan”
Internationella musikkåren. Foto: Faton Pasho

Sedan hösten 2016 har ”Internationella kören” anordnat körövningar i Emmaboda, dit både etablerade svenskar och nyanlända, varit välkomna.

Kören leds av Emma Åhlander Hansson som till vardags arbetar som musiklärare på Åkrahällskolan i Nybro.

I dag ingår cirka 70 stycken personer i kören som är en mix av etablerade svenskar, nyanlända och asylsökande. Under onsdagen höll kören en mini-turné för Åkrahällskolans gymnaiseelever.

– Vi sjunger på svenska, för att öva på svenskan samtidigt. Vi sjunger enbart en låt på engelska, säger Emma Åhlander Hansson.

70-manna kören saknades under onsdagen lunchunderhållning, istället fick elever och lärare på Åkrahällskolan stå för musiken.

– I dag fattas den stora kören men på tisdag nästa vecka är den på plats igen när vi håller en tillställning på Loket i Emmaboda, avslutar Emma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sportlovsskoj i Svartbäcksmåla

Det händer massvis med aktiviteter under sportlovet i Nybro kommun. Ett gäng ungdomar hade letat sig till Svartbäcksmåla under onsdagen för att åka lite skidor.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:17, 23 februari, 2017

3 bilder
 • Här är gänget framför skidbacken. Foto: Faton Pasho
  Här är gänget framför skidbacken. Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho

Sportlovet i Nybro kommun är fullspäckat med massvis av aktiviteter. Allt från musikfest på mejeriet till luftgevärsskytte i Alsterbro.

Under onsdagen hade ett gäng barn från Kalmar letat sig till Svartbäcksmåla för att åka lite skidor. Zana Mohammedi, Jana Saayed, Medina Karlsson, Mysha Abdolrahman och Linnea Karlsson var några som tyckte om skidåkandet.

– Det var jättekul. Jag har åkt en gång innan men nu börjar jag få till det, sa Zana Mohammedi.

– Det var roligt och spännande att åka skidor. Jag har också åkt en gång tidigare, sa Jana Saayed.

För Medina Karlsson var det första gången som hon åkte skidor.

– Det här var första gången för mig och det var jätteroligt. Det gick inte så värst fort men roligt var det, sa Medina Karlsson.

Det var juniorgruppen ”chillgrupp” från kyrkan i Kalmar som hade letat sig till Svartbäcksmåla under onsdagen.

– Vi brukar inte göra aktiviter som dessa så ofta, men det var jättekul att få komma hit, sa Mysha Abdolrahman.

– Det var roligt att få komma hit, avslutade Linnea Karlsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel