Vattenbristen

TV: 1600 kubikmeter vatten per dag kan behöva transporteras över bron

Efter onsdagens vattenmöte presenterades flera långsiktiga lösningar. Men på kort sikt kan 1600 kubikmeter vatten behöva transporteras från fastlandet – varje dag. "Situationen är allvarlig men vi kommer lösa det här", säger Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:36, 18 maj, 2016

Under onsdagen träffade landshövdingen Stefan Carlsson och de tre kommunalråden Ilko Corkovic, Borgholm, Henrik Yngvesson, Mörbylånga, och Johan Persson, Kalmar, representanter från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet med mötet på Hotel Skansen i Färjestaden var att informera MSB om vattensituationen på Öland.

– Jag har tagit del av de åtgärder som har gjorts för vattenförsörjningen på kort och lång sikt, berättar Cecilia Nyström, chef för avdelningen utveckling av samhällsskydd på MSB.

– De här frågorna (torka) har vi inte riktigt haft problem med tidigare. Inte på samma sätt som översvämningar, säger Nyström.

Landshövdingen Stefan Carlsson förklarade hur han tillsammans med kommunalråden från de närvarande kommunerna har tagit sig an vattenfrågan.

– Vi har kommit fram till att det finns fyra perspektiv, säger Carlsson, och räknar sedan upp de boende på Öland, turisterna, lantbrukarna och livsmedelsproducenterna som de grupper de har fokuserat på.

När sammanfattningen av mötet snuddade vid eventuella åtgärder presenterades flera potentiella lösningar. Mörbylånga, som är värst drabbat av torkan och den låga grundvattennivån, kommer fortsätta transportera cirka 1000 kubikmeter vatten per dag från fastlandet. Borgholm, där läget är aningen bättre, kan komma att under tre högsommarveckor transportera 1200 kubikmeter per dag. 600 av dem skulle i så fall komma från fastlandet – resten från Hornsjön i Löttorp.

– Bristen kom tidigare än väntat. Situationen är allvarlig men vi kommer lösa det här, säger Ilko Corkovic.

Andra lösningar som nämndes var att hitta nya vattenfyndigheter på ön, fler ledningar från fastlandet, avsaltningsanläggningar och metoder för att få vattnet att stanna kvar på Öland och inte rinna ut i Östersjön.

– På lång sikt måste vi få upp kapaciteten i systemet, säger Johan Persson.

– Vi har tagit del av de åtgärder som vidtagits både på kort och lång sikt. Vi kommer ha en fortsatt dialog framöver, säger Cecilia Nyström.

Nyttan av det regn som föll under helgen och i början av veckan var en annan aspekt som diskuterades.

– Många tyckte det var härligt när det regnade i början av veckan – men det gjorde ingenting för grundvattnet, berättade landshövdingen och belyste att det var nederbörden under senhösten, vintern och den tidiga våren som bidrog till grundvattennivån.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: I över 25 år har det odlats champinjon i Bäckebo

Vännerna Anders Nilsson och Benny Axeborg driver sedan 25 år tillbaka Bäckebo champinjonodling, och utvecklingen av odlandet har verkligen gått framåt sedan starten. Då kunde en odling ta åtta veckor, i dag tar det ungefär hälften så lång tid att få fram champinjonerna från en kompost som kommer från Tyskland.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.19:04, 9 juli, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Barnteater på gula grillen tar form

Under två onsdagar vid Gula grillen i Kungshall ska Nybroteatern framföra sagoteater av HC Andersens sagor Prinsessan på ärten och Kejsarens nya kläder. Nu är de i full gång att finslipa sista detaljerna innan premiären den 12 Juli.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.20:14, 8 juli, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Hyttan i Orrefors är nu i full gång

Den stora satsningen i Orrefors är nu i full gång och det sprudlar av aktivitet i det gamla bruksområdet. Häng med och se hur nya hyttan och parken vuxit fram.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.18:55, 7 juli, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Veckans match

Veckans TV-match: Hett derby i bibliskt ösregn

Under fredagskvällen hölls det derby i division 2 mellan Nybro IF och Lindsdals IF. Matchen var nagelbitande jämn och lagen fick kriga rejält för att bemästra det ihållande ösregnet. Se målen och de hetaste höjdpunkterna i 24Play.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.23:13, 30 juni, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Nybrosonens virala succé: ”Gick från 2000 följare till 54 000”

Nybrosonen Pontus Jansson och hans stenar gör succé på sociala medier: "Det var lite galet där en period".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:04, 29 juni, 2017

32-årige Pontus Jansson med rötter från Nybro bor till vardags på Öland sedan tre år tillbaka. Under nätterna jobbar han som tidningsbud och på dagarna roar han sig med att balansera stenar. Något som har blivit en viral succé på sociala medier.

– Jag såg en kille på nätet som balanserade stenar och jag tyckte det såg häftigt ut. Jag älskar att vara i naturen och jag har hållit på lite med gatukonst bland annat innan, så jag fastnade direkt för naturkonsten, berättar han.

Den rätt så blygsamme Pontus slår undan påståendet om talangen han innehar. 

– Jag är rätt blygsam utav mig, jag ser inte mig själv som en talang skulle jag inte vilja påstå. Jag tror man kommer långt genom att träna och att ha tålamod sen ska man tycka om det man gör också, säger han.

Under den senaste tiden har Nybrosonens videon på sociala medier fått en viral succé. Något som han tyckte var lite smått galet till en början. 

– Ja det var lite galet där en period, jag gick från 2000 följare till 54 000 på ett par månader. Det hela började med att jag började lägga ut filmer på mitt skapande och folk gillade det och de spreds sig snabbt och till och med på TV i vissa länder. Uppmärksamheten har mest varit på nätet, säger Pontus.

Vad blir ditt nästa steg i livet? Blir det att balansera stenar på heltid eller vad händer med Pontus Jansson härnäst?

– Det är ganska svårt tror jag att stapplar sten på heltid men man vet aldrig, jag lämnar framtiden öppen, en sten i taget, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng