Han blev årets Orreforsare 2016

Att driva pizzeria i Orrefors är inga problem. I alla fall inte om man heter Zeyad Al-Beyati och har lärt känna alla som bor i samhället. Nu har han blivit tilldelad utmärkelsen "Årets Orreforsare"

Kim Ahlqvist

Kl.12:56, 1 april, 2016

2 bilder
 • Zeyad Al-Beyati blev Årets Orreforsare 2016. Foto: Kim Ahlqvist
  Zeyad Al-Beyati blev Årets Orreforsare 2016. Foto: Kim Ahlqvist
 • Zeyad Al-Beyati mottog priset av samhällsföreningens Maria Rudström och Andreas Johansson.
  Zeyad Al-Beyati mottog priset av samhällsföreningens Maria Rudström och Andreas Johansson.

Sedan 1996 har utmärkelsen Årets Orreforsare delats ut. Den förste att få priset var Ivar Andersson för sitt återskapande av miljön vid Hålsdammen. Nu, precis 20 år senare har priset tilldelats Zeyad Al-Beyati vid Orrefors Pizzeria.

– Zeyad blev en självklar kandidat. Han har alltid ett leende på läpparna och har hållit igång pizzerian här i Orrefors under många år nu. Det är viktigt med en sådan här mötesplats, säger Andreas Johansson från Orrefors Samhällsförening.

Priset delades ut inne i Orrefors Pizzeria och det var mitt under lunchen och det rådde inget tvivel om att verksamheten snurra på bra.

– Vi låter han baka färdigt pizzan, sa Andreas och Zeyad skrattade bakom disken.

Zeyad, hur känns det här?
– Det känns jättebra. Jag är jätteglad. Jag har drivit pizzerian sedan 2011 och allt har blivit bättre år för år. I början var det tungt men nu handlar många här. Framförallt nu när turisterna snart börjar komma.

Vad är nyckeln till att lyckas driva en pizzeria i Orrefors?
– Orrefors är inte så stort. Alla känner alla och jag har fått en bra kontakt med alla som bor här. De har hjälp mig mycket. När jag öppnade här hade pizzerian varit stängd i några år och jag kunde knappt någon svenska. Alla här i Orrefors har hjälpt mig.

Zeyad flyttade till Nybro och Sverige 2009 från Irak där han arbetade som bilmekaniker. I Nybro extrajobbade han sedan på ett antal pizzerior samtidigt som han jobbade heltid på GN Industri.

– Jag har fått jobba hårt. Det är något jag lärde mig när jag kom till Sverige: Här är det hårt jobb som gäller för att lyckas. Jag har jobbat hårt och nu fungerar den här pizzerian mycket bra.

För drygt ett år sedan satsade Zeyad ytterligare. Han tog över den tidigare Sveakiosken och gjorde pizzeria av den. Men i mars beslutade han sig för att sälja den.

– Jag tror den nya ägaren kommer göra något bra, absolut. Folk trodde ett tag att jag hade gått i konkurs. Så var det verkligen inte. Pizzerian gick bra, säger Al-Beyati.

Årets Orreforsare är en mycket omtyckt person. Det råder det inget tvivel om. Maria Rudström, också hon från Orrefors samhällsförening menar att det nästan blev jubel när förslaget om att tilldela Zeyad priset.

– Det var inga tveksamheter. Alla sa ja, förklarar hon.

Förra året fick Andreas Ekberg och Hans Bengtsson vid Royal Design priset för sin etablering i samhället.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljonregn över förlossningsvården i Kalmar

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting är nu överens om en historiskt stor satsning.

Hanna Thulin

Kl.08:42, 22 mars, 2018

Miljonregn över förlossningsvården i Kalmar
Foto: Arkiv

Överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, omfattar 1,8 miljarder kronor som ska användas under 2018. Pengarna kan bland annat gå till mer personal i förlossningsvården, en förbättrad arbetsmiljö och förstärkt eftervård för kvinnor som fött barn.

Totalt kommer Kalmar landsting att få 43,3 miljoner varav 39,9 miljoner kronor kommer att användas inom förlossningsvården och 3,3 miljoner till avgiftsfri livmoderhalscancerscreening.

LÄS MER: Viktig marsch för människans rättighet: ”Inte tryggt att föda barn.”

–  Den som väntar barn i Kalmar ska känna sig trygg. Därför gör vi historiskt stora satsningar på förlossningsvården och sätter mål för en bättre förlossningsvård med fler anställda och färre förlossningsskador, säger socialminister Annika Strandhäll.

I överenskommelsen ingår att landstingen väljer vilka insatser de bedömer ger mest nytta för att uppnå målen, samtidigt som fokus för medlen till landstingen ska användas till att stärka kompetensförsörjningen och bemanningen samt se över och utveckla arbetssätten och förbättra arbetsmiljön.

–  Vi är mycket nöjda med att vi träffat en tilläggsöverenskommelse med regeringen om fortsatta och ökade resurser till kvinnors hälsa och förlossningsvården. Det pågår redan ett omfattande förbättringsarbete men med de extra medel som nu tillförs så kan vi fortsätta med fler insatser både till kvinnors hälsa och för att säkerställa så att alla föräldrar ska kunna känna sig trygga både före, under och efter graviditeten, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Medlen får också användas för insatser inom neonatalvården, det vill säga vården som ges tidigt födda barn. Satsningen omfattar hela vårdkedjan inklusive förebyggande insatser, från mödravårdscentral till eftervård för kvinnan efter graviditet och förlossning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stort intresse när revyn kommer tillbaka

Gruppen är redo inför fredagens premiär.

Faton Pasho

Kl.06:54, 22 mars, 2018

Stort intresse när revyn kommer tillbaka
Foto: Faton Pasho

Efter förra årets revysuccé och nystart för NybroTeatern laddar gruppen om för en återkomst. På fredag har den nya revyn Plötsligt i Nybro premiär när det bjuds på en salig blandning av sketcher, musik och dans.

– Precis som förra årets revy så blir det en salig blandning den här gången med. Inför årets revy har vi skruvat upp skämten en aning även om vi fortfarande är snälla, säger Robin Sörbom, producent och manusförfattare och fortsätter.

– De flesta av årets sketcher är allmänna, så att alla ska kunna förstå och skratta till de. Sedan kommer det finns inspel inspirerat från det lokala där vissa personer åker på en kärleksfull satirsketch.

Inför årets revy har ensemblen utökats och intresset för teater i Nybro har växt, enligt gruppen.

– Förra årets lokalrevy gav mersmak och i år har vi utökat ensemblen från fem personer till åtta, säger Thea Lundgren. 

Två utav de nytillkomna är Nybrobon Therés Nordström samt Ludvig Nyberg från Kalmar. 

– Jag har varit med och övat med dem innan men så valde jag att hoppa av förra året. Inför i år kände jag att det var dags att engagera mig på nytt, säger Therés Nordström.

– Jag och en kompis skrev teatermanus, så vi bestämde oss för att kolla vart man kunde skicka in det här i närheten och då fick vi reda på Nybroteatern, säger Ludvig Nyberg.

Under tre föreställningar på Folkan i Nybro, med start på fredag, hoppas gruppen att Nybroborna sluter till och ser på revyn.

– Vår försäljning online har gått bättre än förra året och vi ligger ungefär på samma nivå som förra året. Jag tror att vi kommer att sälja runt 200-250 biljetter i år, säger Robin Sörbom.

– Vi hoppas givetvis på att det blir fullsatt alla tre dagar och att många köper biljetter under den sista veckan, avslutar Therés Nordström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ulrica Hydman Vallien har avlidit

Maken Bertil Vallien meddelade beskedet på onsdagskvällen.

Magnus Jansson

Kl.22:33, 21 mars, 2018

Ulrica Hydman Vallien har avlidit
Foto: Wikimedia Commons

Den folkkära glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien har avlidit, uppger hennes make.

”Min älskade Ulricas varma hjärta slutade att slå ikväll. En obegriplig förlust” skriver Bertil Vallien på Facebook.

Ulrica Hydman Vallien är mest känd för sina dekorerade glas, med motiv av slingrande ormar, tulpaner och vargar. Hon skulle ha fyllt 80 år på lördag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Filmbolag söker Nybrobor till stor filmsatsning

De ska göra en ny filmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska roman "Utvandrarna". Nu söker man småländska skådespelare – gärna med dialekt.

Axel Brantemo

Kl.20:00, 21 mars, 2018

Filmbolag söker Nybrobor till stor filmsatsning
Foto: SF Studios/Imdb

SF Studio söker nu småländska barn och ungdomar till deras nyfilmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska roman ”Utvandrarna” i regi av Daniél Espinosa. Filmbolaget är nu på jakt efter tjejer tjejer mellan 4-10 år, killar 4-6 år samt killar 15-20 år och till helgen kommer filmbolaget anordna drop-in uttagningar i Jönköping och Växjö.

De som inte har möjlighet att närvara vid drop-in intagningarna kan dessutom skicka in en ansökan med foto och kontaktuppgifter till bolaget.

Nyfilmatiseringen har lite att leva upp till. Det var 1971 som Jan Troells klassiska filmversion av boken släpptes med Max Von Sydow och Liv Ullman i huvudrollerna. Den filmen belönades bland annat med fem Oscarsnomineringar, två Golden Globes och två Guldbaggar.

– En historia som bara måste berättas igen. Inte minst i dessa tider med flyktingar som riskerar sina liv på Medelhavet, sa Daniél Espinosa till Aftonbladet när filmplanerna blev kända.

Mer information om hur du går tillväga för att söka hittar du här.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pangstart när ny restaurang slog upp dörrarna i Nybro

Sålde slut på allt redan första dagen.

Faton Pasho

Kl.17:59, 21 mars, 2018

2 bilder
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho

Det har varit på gång under några månader men nu står det klart. Efter ofantligt mycket renoveringsarbete var det på söndagen dags för restaurangen, Burek House, vid den gamla Sveakiosken i Nybro att äntligen öppna sina portar. Och vilken pangstart det blev.

– Vi var här redan vid klockan 08.00 på söndagsmorgonen och då hade vi ett par personer som stod utanför och köade, säger William Appelton, som tillsammans med Afrim Dalipi, äger den nya restaurangen i Nybro.

Redan vid klockan 12.00 hade den nya restaurangen i Nybro sålt slut på all sin burek.

– Vilken start. Vi var inte förberedda på det här. Vi sålde slut på i princip allting redan vid 12.00, säger William och fortsätter.

– Det här hade vi inte ens kunnat drömma om. Det har varit ett fantastiskt intresse för restaurangen. Jag har fått diverse samtal redan innan vi öppnade av personer som ville beställa mat härifrån.

Burek House hämtar sin inspiration från Balkan med rätter som Burek, Cibapcici samt kebab. Dessutom finns det även bröd, inbakade korvar, smördeg med inbakad ost och skinka och olika sötsaker.

– Vi har känt under ett bra tag att det har saknats en medelhavsinspirerad restaurang och ville testa på det. Responsen från Nybroborna de första dagarna har varit enorm och vi hoppas att det fortsätter på det viset, avslutar William Appleton.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng