Han ska springa ett maraton på Antarktis

Minus 35 grader. Det är mycket möjligt att den temperaturen råder när den förre Nybrobon Håkan Jonsson springer maraton på Sydpolen nästa år. Men redan till hösten genomför han ett maraton – i Jordanien. "Jag vill springa på platser jag inte varit tidigare", säger han

Kim Ahlqvist

Kl.14:37, 28 januari, 2016

Han ska springa ett maraton på Antarktis
Håkan Jonsson, här efter ett Maraton i Kapstaden, ska framöver besöka Sydpolen och springa ett maraton med sonen Andreas. Foto: Privat

Håkan Jonsson växte upp i Nybro och arbetade som journalist på Östra Småland fram tills dess att han flyttade till Halmstad. Flytten till västkusten kom till efter att att han träffat sin vackra fru, som han själv beskriver det. Sedan dess har han varit Halmstad trogen men kopplingen till Nybro, den har funnits kvar.

– Jag är i Nybro en gång i månaden ungefär och träffar min mor. Hon bor där och har gjort det i alla år. Men nu bor jag på kärleken (en äldre stadsdel i Halmstad), säger Håkan till 24Nybro.

Håkan Jonsson är en man som varit med om mycket. Han har rest över hela jordklotet och det var faktiskt på en resa till Indien som han träffade sin fru. Ett intresse han har, och som han har haft under en lång tid, det är att springa maraton. Nu har han inställt på att bli en av medlemmarna i ”The 7 Continents Maraton Club”.

– Det är en exklusiv klubb. Den dagen jag kommer med där kommer det kännas stort. Men jag ska med, det har jag bestämt.

 

Tillsammans med sin son Andreas ska han bege sig på ett spännande äventyr till Antarktis. Ett äventyr som kostar de båda lite drygt 300 000 kronor men där han belönas med ett medlemskap i den exklusiva klubben om han tar sig i mål. Men ”Antarctic Ice Marathon” är ingen dans på rosor, berättar han.

– En bekant till mig från Finland har sprungit loppet och han har beskrivit loppet för mig samtidigt som jag läst en del. Det är under tuffa förhållanden man genomför loppet. Men det är klart att det blir en härlig utmaning. Det är lite annorlunda att det är dresscode för att få sätta sig på planet.

Dresscode?
– Ja, det innebär alltså att du måste vara rätt klädd för att få åka till Sydpolen och få delta i det här maratonloppet. Exempelvis måste du springa med speciella skor som har fasta dobbar och vara rätt klädd.

Far och son hade siktet inställt på att delta på Sydpolen redan under 2016 men så blev det till sist inte då det redan var fullt. Istället har de anmält sig till loppet år 2017 – men trots det kommer det att bli ett annat spännande maratonlopp.

– Jag kommer springa ett ökenmaraton i Petra i Jordanien till hösten. Där är det 35 grader varmt när man springer.

Det måste vara påfrestande?
– Jo, det är klart att det är. Men jag far inte så illa av värmen. Men visst tar det tid att ta sig runt och man får bälga i sig mycket vätska. Jag har alltid velat besöka den här staden och nu passade det bra, säger äventyrsmannen med rötterna i Nybro.

Hur känns det att genomföra de här loppen tillsammans med din son?
– Det är häftigt. Han brukar vänta på mig så vi tar oss över mållinjen samtidigt. Vi har sprungit på Kinesiska muren och i Rom tillsammans tidigare. Men jag är ju en gammal gubbe och han är bara 30 år. Han är snabb men samtidigt snäll och väntar på sin gamla far.

Tillvardags var Håkan röntgenläkare men han har nu nått pensionsåldern. Att han skulle slå sig till ro för att han är pensionär, det är föga troligt. Programmet är rätt pressat, säger han.

– Jag jobbar dels två veckor i månaden för ett internationellt företag i Sidney som jag läser röntgenplåtar åt. Sedan arbetar jag för ett privat företag en vecka i månaden. Men den sista veckan, då försöker jag ta det lugnare.

Hur mycket hinner du träna?
– Jag försöker träna varannan dag. Det blir mest löpning och inte så mycket styrketräning. Jag har inga ambitioner att det ska gå fort när jag springer Maraton utan för mig handlar det om en upplevelse. Jag vill alltid springa på platser där jag inte varit tidigare. Jag skulle exempelvis aldrig få för mig att springa ett Maraton på Öland, där har jag varit, säger han.

FaktaHär är Håkan Jonssons alla maraton:
2000:
Stockholm.

2000: Kalmar (maraton som avslutning på Ironman).

2006: Great Wall (på kinesiska ­muren, öster om Peking).

2010: Kilimanjaro.

2011: Sydney.

2012: Buenos Aires.

2013: Paris.

2013: New York.

2014: Rom.

2015: Kapstaden.

Källa: Hallandsposten

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu öppnar deklarationen – Skatteverket presenterar nyhet

Förra året deklarerade sex miljoner personer digitalt.

Matilda Larsson

Kl.06:51, 20 mars, 2018

Nu öppnar deklarationen – Skatteverket presenterar nyhet
Anna Sjöberg arbetar som verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: Skatteverket/Jeanette Andersson, Skatteverket/Fialotta Bratt.

Från och med i dag kl 07.00 kan du som ska deklarera göra det via Skatteverkets app eller e-tjänst.

Där kan du också se om du har pengar att få tillbaka eller om du ska betala.

LÄS MER: Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”

– Alla kan deklarera digitalt, både de som ska godkänna och de som ska ändra eller lägga till uppgifter, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som deklarerar digitalt före den 28 mars, utan att göra ändringar, och som har anslutit sig till en säker digital brevlåda för myndighetspost, kan få skatteåterbäring redan i början av april.

Alla andra som deklarerar digitalt har möjlighet att få pengar tillbaka före midsommar. Förra året deklarerade sex miljoner personer digitalt, enligt Skatteverket.

– Den som deklarerar digitalt via Skatteverkets app, e-tjänst, telefon eller sms får förutom möjlighet till tidig återbäring även en kvittens på att deklarationen är inlämnad, vilket många tycker känns tryggt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som ska ändra eller lägga till uppgifter, exempelvis då bostad eller värdepapper har sålts eller om näringsverksamhet ska redovisas, rekommenderas att använda e-tjänsten på Skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Risken för fel är därmed väsentligt mindre än för den som deklarerar på papper.

Nytt för i år är att företagare som tar hjälp av en redovisningsbyrå för att deklarera kan få hela sin deklaration ifylld digitalt av byrån och sedan själv skriva under digitalt på ”Mina sidor” på skatteverket.se.

Viktigt att tänka på är att anmäla konto för utbetalning, om det inte redan finns, för att kunna få skatteåterbäring automatiskt utbetalad.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dyrbara värdesaker och elektronik stals vid inbrott

Mitt på dagen drabbades hemmet.

Mattis Andersson

Kl.06:28, 20 mars, 2018

Dyrbara värdesaker och elektronik stals vid inbrott
Foto: Arkiv

Under måndagen, någon gång mellan 10.00 och 14.15 utsattes en bostad norr om Nybro för inbrott. Någon ska ha brutit sig in i bostaden för att stjäla smycken, kontanter, telefoner samt klockor enligt polisen.

Man har tagit sig in genom att bryta upp ett fönster och polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning på brottsplatsen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Partiets vallöfte: ”Vinner vi valet förbjuder vi trafik på Storgatan”

De vill stänga Storgatan för biltrafik.

Faton Pasho

Kl.20:03, 19 mars, 2018

Partiets vallöfte: ”Vinner vi valet förbjuder vi trafik på Storgatan”
Foto: Arkiv

Debatten om biltrafik på Storgatan fortsätter att engagera Nybroborna. Frågan om biltrafik i centrum har blivit så stor att Socialdemokraterna i Nybro vill nu förbjuda allmän biltrafik på Storgatan om partiet vinner valet.

Vid Nybro arbetarkommuns årsmöte i lördags beslutade partiet, att om de får väljarnas förtroende, att leda Nybro kommun inför nästa mandatperiod kommer de att förbjuda allmän biltrafik på Storgatan.

– Detta innebär att Storgatan återigen blir en gågata där gående och cyklister kan känna sig säkra. Vi är övertygande om att den som vill handla i affärerna i centrum klarar att promenera från de fria parkeringsplatserna som finns runt centrums närhet. De personer som har ett parkeringstillstånd på grund av funktionshinder kommer även fortsättningsvis kunna köra och parkera på Storgatan, skriver partiet i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Vi tar detta beslut, då vi vid flera tillfällen genomfört muntliga undersökningar ibland kommunens invånare och funnit en klar majoritet för denna åtgärd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rådjur fick lida med avkörda ben – polisen uppmanar på Facebook

Körde på rådjur utan att anmäla.

Axel Brantemo

Kl.17:48, 19 mars, 2018

Rådjur fick lida med avkörda ben – polisen uppmanar på Facebook
Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

Det var nu i helgen som en polispatrull från lokalpolisområde Nybro fick åka ut på en viltolycka där ett rådjur blivit påkört.

–  I de flesta fall gör man som förare det man är skyldig, det vill säga polisanmäler händelsen, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Men så var inte fallet vid den här händelsen. Föraren gav sig enligt polisen inte till känna.

– Rådjuret fick lida med tre avkörda ben innan patrull, lång tid efter händelsen, kunde göra slut på lidandet, skriver polisen.

I inlägget påminner polisen om de skyldigheter en förare har vid en viltolycka. Nämligen att rapportera in olyckan till polis och att märka ut olycksplatsen.

– Att inte anmäla är straffbart och kan ge böter, skriver polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

PROGNOS: Så blir vädret i veckan

Våren ser ut att dröja lite till.

Axel Brantemo

Kl.15:59, 19 mars, 2018

PROGNOS: Så blir vädret i veckan
Foto: Pixabay

Efter en solig men kylig helg i Nybro är det nu dags för måndag och en ny vecka igen.

Ska man tro SMHI:s prognos bjuder veckan på plusgrader varje dag, samtidigt som det fortsatt kommer att vara ordentligt kallt på nätterna. På onsdagen väntas till exempel hela -12 grader. Den som längtar efter vår får alltså vänta lite till.

LÄS MER: Beskedet: Så länge dröjer det innan vårvärmen slår till

Enligt prognosen blir det som soligast nu under måndagen, men solchanser finns även på tisdag, torsdag och söndag.

ska%cc%88rmavbild-2018-03-19-kl-10-36-02

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng