Han ska springa ett maraton på Antarktis

Minus 35 grader. Det är mycket möjligt att den temperaturen råder när den förre Nybrobon Håkan Jonsson springer maraton på Sydpolen nästa år. Men redan till hösten genomför han ett maraton – i Jordanien. "Jag vill springa på platser jag inte varit tidigare", säger han

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.14:37, 28 januari, 2016

Han ska springa ett maraton på Antarktis
Håkan Jonsson, här efter ett Maraton i Kapstaden, ska framöver besöka Sydpolen och springa ett maraton med sonen Andreas. Foto: Privat

Håkan Jonsson växte upp i Nybro och arbetade som journalist på Östra Småland fram tills dess att han flyttade till Halmstad. Flytten till västkusten kom till efter att att han träffat sin vackra fru, som han själv beskriver det. Sedan dess har han varit Halmstad trogen men kopplingen till Nybro, den har funnits kvar.

– Jag är i Nybro en gång i månaden ungefär och träffar min mor. Hon bor där och har gjort det i alla år. Men nu bor jag på kärleken (en äldre stadsdel i Halmstad), säger Håkan till 24Nybro.

Håkan Jonsson är en man som varit med om mycket. Han har rest över hela jordklotet och det var faktiskt på en resa till Indien som han träffade sin fru. Ett intresse han har, och som han har haft under en lång tid, det är att springa maraton. Nu har han inställt på att bli en av medlemmarna i ”The 7 Continents Maraton Club”.

– Det är en exklusiv klubb. Den dagen jag kommer med där kommer det kännas stort. Men jag ska med, det har jag bestämt.

 

Tillsammans med sin son Andreas ska han bege sig på ett spännande äventyr till Antarktis. Ett äventyr som kostar de båda lite drygt 300 000 kronor men där han belönas med ett medlemskap i den exklusiva klubben om han tar sig i mål. Men ”Antarctic Ice Marathon” är ingen dans på rosor, berättar han.

– En bekant till mig från Finland har sprungit loppet och han har beskrivit loppet för mig samtidigt som jag läst en del. Det är under tuffa förhållanden man genomför loppet. Men det är klart att det blir en härlig utmaning. Det är lite annorlunda att det är dresscode för att få sätta sig på planet.

Dresscode?
– Ja, det innebär alltså att du måste vara rätt klädd för att få åka till Sydpolen och få delta i det här maratonloppet. Exempelvis måste du springa med speciella skor som har fasta dobbar och vara rätt klädd.

Far och son hade siktet inställt på att delta på Sydpolen redan under 2016 men så blev det till sist inte då det redan var fullt. Istället har de anmält sig till loppet år 2017 – men trots det kommer det att bli ett annat spännande maratonlopp.

– Jag kommer springa ett ökenmaraton i Petra i Jordanien till hösten. Där är det 35 grader varmt när man springer.

Det måste vara påfrestande?
– Jo, det är klart att det är. Men jag far inte så illa av värmen. Men visst tar det tid att ta sig runt och man får bälga i sig mycket vätska. Jag har alltid velat besöka den här staden och nu passade det bra, säger äventyrsmannen med rötterna i Nybro.

Hur känns det att genomföra de här loppen tillsammans med din son?
– Det är häftigt. Han brukar vänta på mig så vi tar oss över mållinjen samtidigt. Vi har sprungit på Kinesiska muren och i Rom tillsammans tidigare. Men jag är ju en gammal gubbe och han är bara 30 år. Han är snabb men samtidigt snäll och väntar på sin gamla far.

Tillvardags var Håkan röntgenläkare men han har nu nått pensionsåldern. Att han skulle slå sig till ro för att han är pensionär, det är föga troligt. Programmet är rätt pressat, säger han.

– Jag jobbar dels två veckor i månaden för ett internationellt företag i Sidney som jag läser röntgenplåtar åt. Sedan arbetar jag för ett privat företag en vecka i månaden. Men den sista veckan, då försöker jag ta det lugnare.

Hur mycket hinner du träna?
– Jag försöker träna varannan dag. Det blir mest löpning och inte så mycket styrketräning. Jag har inga ambitioner att det ska gå fort när jag springer Maraton utan för mig handlar det om en upplevelse. Jag vill alltid springa på platser där jag inte varit tidigare. Jag skulle exempelvis aldrig få för mig att springa ett Maraton på Öland, där har jag varit, säger han.

FaktaHär är Håkan Jonssons alla maraton:
2000:
Stockholm.

2000: Kalmar (maraton som avslutning på Ironman).

2006: Great Wall (på kinesiska ­muren, öster om Peking).

2010: Kilimanjaro.

2011: Sydney.

2012: Buenos Aires.

2013: Paris.

2013: New York.

2014: Rom.

2015: Kapstaden.

Källa: Hallandsposten

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pyntet kan förvandla julfrid till julstrid

Juristen tipsar om hur du undviker grannosämja under julen.

Matilda Larsson

Kl.13:26, 17 december, 2017

Pyntet kan förvandla julfrid till julstrid
Foto: Wikimedia Commons.

Tomtar i fönstren, snögubbar som sjunger och ljusslingor som blinkar. Att klä sin balkong, fönster eller uteplats är populärt så här i juletid.

Men de blinkande ljusslingor som du har tända dygnet om på balkongen, kanske inte uppfattas som lika mysiga av dina grannar.

Hyresgästföreningens jurist förklarar vad som är okej för julens pyntande hyresgäster.

– I lagen finns inga begränsningar för dekoration med ljusslingor på hyreshusens balkonger eller uteplatser. Däremot står det tydligt att man ska ta hänsyn till sina grannar. Det skulle kunna vara vägledande för julpyntare, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Vad skulle du ge för råd till hyresgäster som står i färd att dekorera?
– Tänk på hur det kan uppfattas av dina grannar så att julfriden kvarstår, säger Ingrid Buskas.

En person hade en plastsnögubbe utanför dörren som började sjunga julsånger när någon kom i närheten. Den slutade sjunga när grannens hund tuggade sönder den.

Är det ett ärende att driva för Hyresgästföreningen?
– Man ska ju inte ställa några grejer utanför sin dörr och dessutom kan man nog tycka att en sjungande snögubbe är störande. Jag kan nog förstå hundens reaktion, säger Ingrid Buskas.

Ingrid Buskas säger dock att eftersom julen är en begränsad period, gör det kanske att den stora julfriden infinner sig och att grannar accepterar julljus i större utsträckning.

– Vad jag kan minnas har vi inte haft några juridiska ärenden om varken snögubbar eller ljusslingor, säger Ingrid Buskas.

Om man drabbas av julilska över grannens juldekor vad är ditt råd då?
– Om en granne har en ljusslinga som blinkar och stör är mitt råd att i första hand prata med grannen. Kanske går det att tona ner eller stänga av ljusslingan exempelvis nattetid.

I andra hand bör man ta kontakt med sin hyresvärd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket bostad får du för din årslön i Nybro

Så långt räcker en årslön på bostadsmarknaden i Nybro.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:08, 17 december, 2017

Så mycket bostad får du för din årslön i Nybro
Foto: Arkiv

Det är Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som har undersökt hur långt en årslön räcker på bostadsmarknaden, i Sveriges alla kommuner.

Skillnaderna är väldigt stora. Mest i hela landet får du i Hofors. Där får du hela 175 kvadratmeter för en årslön på cirka 260 000 kronor.

Minst i landet får du i Stockholm där du bara får ynka fyra kvadratmeter för deras medelårslön som ligger på 306 120 kronor.

I statistiken hamnar Nybro nära toppen på plats 41. För medelårslönen som ligger på 235 452 kronor så får du 40 kvadratmeter av en lägenhet.

– Rådet till den som ska köpa bostad är att planera sin boendeekonomi utifrån de egna förutsättningarna och alltid kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu stängs vägen av i centrala Nybro

Stängs av under veckan på grund av byggnation.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:27, 17 december, 2017

Nu stängs vägen av i centrala Nybro
Foto: Nybro kommun

I onsdags beslutade teknik- och samhällsbyggnadsnämnden att förbjuda fordonstrafik på Norra Esplanaden i Nybro från och med den 18 december klockan 06.00 till den 22 december klockan 18.00.

Förbudet gäller på Norra Esplanaden mellan Sveavägen och Emmagatan i Nybro. Föreskriften gäller dock inte trafik till berörda fastigheter utan övriga fordon.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Se årets intåg i Lusserugbyn här

Åkrahällskolans traditionella Lusserugbyn avgjordes under fredagen. Med bildbomb och artikel fortsätter nu 24Nybro.se presentera årets intåg. Segrare i kategorin bästa intåg vann EK16 flickor.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.20:09, 16 december, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir vädret på julafton

Julen närmar sig med stora steg – så lyder den senaste väderprognosen.

Mia Martelleur

Kl.16:08, 16 december, 2017

SMHI: Så blir vädret på julafton
Foto: Pixabay

Växlande molnighet och mulet – så blir julen i Nybro enligt den senaste prognosen från SMHI. Med tio dagar kvar till jul är julhelgens väderprognos än så länge osäker. Men i nuläget väntas en mild jul med ingen nederbörd och lätta vindar.

Temperaturen under natten mot den 24:e beräknas vara kring minus två grader för att sedan stiga fram mot förmiddagen till en medeltemperatur kring en grad, men enligt SMHI kan det kännas som minus två till sju grader när man är ute och ”hämtar tidningen”.

Om prognosen håller i sig återstår att se.

Så blir vädret på julafton: 

Skärmdump: SMHI

Skärmdump: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng