Mat och hantverk lyfter Målerås julmarknad

Målerås julmarknad har varit mer eller mindre en succé redan från start och när man nu för femte året i rad arrangerar julmarknaden tar ett femtiotal utställare plats i hyttan. "Vi har valt att fokusera på att det ska vara mysigt och ha ett bra innehåll", säger Martin Robertsson.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.06:53, 19 november, 2015

2 bilder
  • Framför glasugnarna vid Målerås glasbruk berättar Veronika Addis om Målerås Julmarknad tillsammans med Martin Robertsson. Foto: Kim Ahlqvist
    Framför glasugnarna vid Målerås glasbruk berättar Veronika Addis om Målerås Julmarknad tillsammans med Martin Robertsson. Foto: Kim Ahlqvist
  • Hantverkshuset där sju utställare finns året om är nytt. Här håller man också en workshop under julmarknaden. Foto: Kim Ahlqvist
    Hantverkshuset där sju utställare finns året om är nytt. Här håller man också en workshop under julmarknaden. Foto: Kim Ahlqvist

Till helgen väntas tusentals personer anlända till Målerås och Målerås glasbruk. Det är nämligen dags för den årliga julmarknaden som ifjol lockade lite drygt 2500 besökare och ett femtiotal utställare. Antalet utställare är detsamma även i år men innehållet varierar, berättar Veronika Addis som är den drivande kraften bakom julmarknaden.

– Det kommer vara mat och hantverk av alla möjliga slag. Kroppkakor, olika korvsorter, ostar, bröd och honung är lite av det som kommer finnas i matväg. Sedan kommer vi att ha utställare för trä, halm, fårskinn, kläder, keramik, smycken och textil. Det är lite av varje kan man säga och det är cirka 50 personer som valt att komma och ställa ut i år, säger Addis.

Flera av utställarna reser långväga. Bland annat kommer en från Malmö och ställer ut läder och en annan utställare reser från Stockholm. Men det är också många lokala förmågor. Hyttan, där man idag blåser glas kommer ändras om och inrymma hela julmarknaden under helgen.

– Vi kommer givetvis ha glasblåsning vid vår nybyggda scen men hyttan kommer bli precis full med utställare och det är en av de saker vi tycker är viktigt. Man ska gå omkring i hyttan och få den känslan, säger Martin Robertsson vid Målerås glasbruk, och fortsätter:

– Vi har ingen ambition om att bli en enorm julmarknad utan vi har valt att fokusera på att det ska vara mysigt och ha ett bra innehåll. Och det vi fått till oss från tidigare gånger är att vi lyckats ganska väl med det, säger han.

Nytt för i år hantverkshuset som med sina sju utställare tagit plats i den tidigare designarenan. Här kommer man under julmarknaden bland annat hålla en workshop där man får skapa sin egen julkrans eller måla sin egen julkula.

– Vi hoppas såklart att det blir lyckat och att folk uppskattar att vi har en julmarknad i den här miljön. Det är lite speciellt att ha glasblåsningen bakom ryggen och utställarna runt om sig, säger Robertsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel