Prisbelönt entreprenör inspirerade elever | Nyheter i Nybro- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Prisbelönt entreprenör inspirerade elever

Inför en så gott som fullsatt aula inspirerade föreläsaren och entreprenören Therese Albrechtsson eleverna vid Åkrahällskolan. Hon berättade bland annat om hur hennes liv som entreprenör sett ut sedan hon drev ett UF-företag. Något många elever nu ska göra vid gymnasiet i Nybro.

Kim Ahlqvist

Kl.14:54, 11 november, 2015

3 bilder
  • Therese Albrechtsson föreläste vid Åkrahällskolan under onsdagen. Foto: Kim Ahlqvist
    Therese Albrechtsson föreläste vid Åkrahällskolan under onsdagen. Foto: Kim Ahlqvist
  • Lite drygt 350 elever lyssnade och lät sig inspireras. Foto: Kim Ahlqvist
    Lite drygt 350 elever lyssnade och lät sig inspireras. Foto: Kim Ahlqvist
  • Flera profiler från det lokala näringslivet fanns på plats. Bland annat kommunchefen Jan Darrell, 24Nybros vd Jeanette Lindström och Börjes logistiks vd Roland Johansson. Foto: Kim Ahlqvist
    Flera profiler från det lokala näringslivet fanns på plats. Bland annat kommunchefen Jan Darrell, 24Nybros vd Jeanette Lindström och Börjes logistiks vd Roland Johansson. Foto: Kim Ahlqvist

Lite drygt 350 av Åkrahällskolans elever och ett tiotal profiler från näringslivet tog plats i aulan på skolan på onsdagseftermiddagen. Prisbelönte entreprenören Therese Albrechtsson höll en inspirationsföreläsning på skolan där hon berättade om sitt liv som entreprenör.

Therese startade sin karriär precis som många av eleverna i aulan troligtvis också vill starta. Nämligen genom ett UF-företag på gymnasiet. Hon trodde så hårt på sin idé Bodyguard, ett spray för att förhindra våldtäkter, att hon trots råd från nära och kära valde bort studerandet på handelshögskolan och satsande på sitt entreprenörsskap. Och hon lyckades.

– Jag sålde det bolaget efter några år och har haft fyra bolag sedan dess, berättade hon för 24Nybro strax innan föreläsningen startade.

Therese Albrechtsson karriär har trots att hon endast är 30 år gammal varit väldigt lyckad. Som 23-åring prisades hon som Europas bästa unga entreprenör och är det någon hon vill peka på som skapar framgångar är det att man ska tro på sig själv.

– Det är inte alltid man lyckas men det gäller att fortsätta att ta för sig. Våga tro på sig själv både i med och motgång. Jag har haft motgångar och det är inte alla bolag jag har haft som gått spikrakt uppåt, säger Albrechtsson.

Efter föreläsningen fick eleverna möjligheten att ställa frågor. En fråga Therese själv vill peka på, som ofta dyker upp, så är det den om självkänsla, att många har en dålig självkänsla.

– Man tror inte på sig själv och har väldigt höga krav. Många mår dåligt på grund av detta och därför tycker jag det är viktigt att berätta om att jag också har misslyckats och att jag också har fått jobba hårt med mitt självförtroende, säger hon.

Swedbank, Åkrahällskolan, Nybro företagsgrupp och Ung företagsamhet (UF) arrangerade gemensamt föreläsningen. Tobias Carlsson, regionchef vid UF i Kalmar län berättar om varför man valde just Therese som föreläsare i Nybro.

– Ser man till hennes bakgrund så började hon som handbollspelare men skadade sig som ung. Där och då tog hon någonstans beslutet att hon ville satsa på något annat och det blev just entreprenörsskap. Hon har gått den väg många andra säkert vill gå, säger han, och fortsätter:

– Hon förmedlar en känsla av att allt går men det gäller att ta till vara på chanserna.

Till föreläsningen kom även elever från Emmaboda kommun för att lyssna och låta sig inspireras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fuskande sjukgymnaster krävs på mångmiljonbelopp

Landstingets granskning visar att över tolv miljoner kronor ska betalas tillbaka.

Andreas Norinder

Kl.12:18, 24 april, 2018

Fuskande sjukgymnaster krävs på mångmiljonbelopp
Foto: Genre/Pixabay

I november förra året anmälde landstinget i Kalmar län fyra stycken fysioterapeuter till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Orsaken var allvarliga brister i journalföringen.

Detta upptäcktes vid en genomgång av samtliga 25 privata fysioterapeuter som har avtal med landstinget enligt nationell taxa.

LÄS MER: Sjukgymnaster utreds för misstänkt fusk

En extern granskning visade att en stor mängd rapporterade besök, som fysioterapeuterna begärt ersättning för, inte fanns med i patienternas journaler.

Genomgången ledde till att ytterligare en fysioterapeut anmäldes. Landstinget kommer nu att kräva tillbaka drygt 12,6 miljoner kronor från de fem fysioterapeuterna.

– Det är allvarligt att flera av fysioterapeuterna dessutom visar anmärkningsvärda brister när det gäller journalföring och vi kan inte utesluta att patientsäkerheten kan ha äventyrats för enskilda patienter, säger Sofia Hartz, planeringsdirektör vid Landstinget i ett pressmeddelande.

Journalbristerna anses vara väldigt omfattande. I det mest extrema fallet var bara 0,1 procent av 12 706 fakturerade åtgärder med i journalen.

I de övriga fallen ligger andelen journalförda besök på mellan 16 till 60 procent.

Landstinget bedömer att nio av 25 fysioterapeuter är godkända efter granskningen. Förutom de fem som anses ha allvarliga brister anses de övriga elva ha ”påvisat brister”.

Förutom de 12,6 miljonerna kommer landstinget ha begära mindre återkrav från ytterligare fem fysioterapeuter. Resterande sex som uppvisat brister har nu en viss tid på sig att korrigera bristerna.

–  Granskningen har varit viktig och visar att vi har anledning att kräva tillbaka offentliga medel som betalats ut, säger Sofia Hartz.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Räddningstjänst kallades till sågverk

Motor överhettades.

Klara Alvunger

Kl.17:06, 23 april, 2018

Räddningstjänst kallades till sågverk
Foto: Axel Brantemo.

SOS fick ett inringt larm vid 17-tiden om att det brann i ett bullerhus på Kährs sågverk. Räddningstjänsten åkte till platsen med tre enheter för att undersöka läget.

– När vi kom dit kunde vi konstatera att det hade brunnit men att en sprinkler  utlösts och släckt den. Vi undersökte så att det inte blivit en spridning i ventilationssystemen men det hade det inte, säger Per Persson som är räddningsledare vid Räddningstjänsten Nybro.

Orsaken tros vara en motor som har blivit överhettad. Efter ett räddningsarbete på cirka 30 minuter gjordes en kontroll och sedan överlämnades det återstående arbetet till personalen på sågverket.

– Det är mycket damm och spån men ingen har skadats, utan man hade själva utrymt byggnaden, uppger Per Persson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ung kvinna misstänks för flera brott efter polisjakt i natt

"Det står i rapporten att patrullen ville stanna och kontrollera bilen".

Magnus Jansson

Kl.07:30, 22 april, 2018

Ung kvinna misstänks för flera brott efter polisjakt i natt
Arkivfoto: Faton Pasho

Vid 00.30-tiden natten mot söndag inleddes en kort polisjakt på Norra Esplanaden i Nybro.

– Det står i rapporten att patrullen ville stanna och kontrollera bilen, men att man fått köra efter fordonet en kortare sträcka. Sedan ska man ha fått stopp på ekipaget, det framgår dock inte hur, säger Kim Hild, presstalesperson på polisens ledningscentral.

En kvinna i 20-årsåldern körde bilen och hon misstänks nu för drograttfylleri, narkotikabrott och olovlig körning. Enligt uppgifter ska hon ha haft en kniv i bilen och misstänks därför även för brott mot knivlagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybro-tjej ledde IKSU till SM-Guld: ”Vet att vi är starka i sista”

Sofia Joelsson heter 21-åringen som är Nybros senaste Svenska mästare.

Filip Edvardsson

Kl.20:46, 21 april, 2018

Nybro-tjej ledde IKSU till SM-Guld: ”Vet att vi är starka i sista”
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYÅRN

 

I damernas SM-final i innebandy var det IKSU som drog det längsta strået i mötet med Mora. Efter 60 minuter visade resultattavlan 2-4 i IKSU:s favör. En som spelade en avgörande roll för mästarlaget var Nybro-tjejen Sofia Joelsson, som stod för två av målen för Umeå-laget.

När 24Nybro når 21-åringen sitter hon på segerbanketten med sina lagkamrater. Trots att IKSU gick segrande ur finalen, hade laget på förhand fått stämpeln som underdog från flera håll.

– Det var många som inte trodde att vi inte skulle klara det, men vi trodde hela tiden på oss själva.

Kan du berätta lite hur du upplevde matchen?

– Mora började lite bättre i den första perioden, men i och med att tempot var så högt, visste vi att vi skulle dra av det då vi är bättre tränade. Sen vet vi att vi är starka i sista perioden så vi körde på.

Hur känns det att göra två mål i en SM-final?

– Det känns såklart otroligt härligt att kunna hjälpa laget på det sättet.

Och till sist, vad händer ikväll?

– Det ska delas ut priser och sen ska vi äta färdigt. Efter det får vi se vad som händer. Det enda jag vet är att vi ska ha kul ikväll, avslutar Sofia Joelsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mopedförare till sjukhus efter trafikolycka

Händelsen inträffade på lördagskvällen.

Filip Edvardsson

Kl.19:51, 21 april, 2018

Mopedförare till sjukhus efter trafikolycka
Foto: Bildbyrån

Vid 19.19 fick SOS ett larm om en trafikolycka på Smedernas väg vid Orrefors.

Enligt polisen handlar det om en flerfordonsolycka där en moped och en personbil är inblandade.

Vid olyckan skadades mopedföraren, en 16-årig kille, och fick föras med ambulans till sjukhuset i Kalmar.

Uppdatering (20.57): Polis är färdiga med sitt arbete och lämnar platsen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng