Duran och Mollan ska lysa upp i höstmörkret: ”Kul att göra något för barnen”

På söndag är det dags för Duran och Mollan att återkomma till Nybro. Nybro bostad, Fagerslättskolan och Frysdisken har samarbetat för att göra verklighet av föreställningen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.15:26, 9 november, 2015

Duran och Mollan ska lysa upp i höstmörkret: ”Kul att göra något för barnen”
Barnen vid Fagerslättskolan såg mycket fram emot föreställningen tillsammans med Frysdiskens Richard Larsson, rektorn Anders Theander, NBAB:s Leif Olsson och Fritidsledaren Mats Slättman. Foto: Kim Ahlqvist

Fjärde bästa skolkommun i landet enligt lärarförbundets rankning har gett ringar på vattnet och hyllningarna har varit många. Nu kommer Nybro Bostads AB tillsammans med Fagerslättskolan och Allaktivitetshuset Frysdisken att bjuda in till underhållning.

På söndag kommer nämligen Duran och Mollan till aulan i Fagerslättskolan. 

– NBAB och Fagerslättskolan har arbetat ihop länge och har haft årliga familjedagar, det har vi dock inte haft på några år nu, säger Leif Olsson vid Nybro bostads AB, och fortsätter:

– Fagerslättskolans upptagningsområde ligger i de områden där vi har flest hyreslägenheter. Så när vi kom fram till den här lösningen så passar det bra. Då ska vi fira Nybros skolors framgångar också, säger han.

Aulan i skolan har rum för 200 i publiken när man öppnar upp hela utrymmet och föreställningen väntas pågå under en dryg timme och startar klockan 14.00. Aktivitetsledaren Richard Larsson vid Frysdisken är en av de som ligger bakom idén.

– Det börjar bli mörkt, kallt och då blir det gärna lite trist. Därför blir det kul att göra något för barnen som lyser upp tillvaron, säger han.

Hur får man tag i biljetter?
– De kan man köpa hos oss på Frysdisken eller hos Nybro Bostad. Finns det biljetter kvar kan man köpa det samma kväll, säger Larsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Farfar funnen under vårkonsert

Fagerslättskolans elever från år 4-6 bjöd på en härlig vårkonsert med sång och dans på skolans aula.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:10, 19 maj, 2017

Farfar funnen under vårkonsert
Foto: Faton Pasho

På torsdagskvällen sparkade Fagerslättskolans elever från årskurs 4-6 igång sin vårkonsert. Under tre tillfällen bjöd de på sång, dans och teater.

Temat för vårkonserten var ”farfar på vift” där akterna utspelade sig från Nybro centrum. Årskurs 4 eleven, Mario Tydén var en av alla sångare i kören.

– Jag sjöng låten Dynamite av Taio Cruz, säger Mario och fortsätter.

– Jag tycker om att sjunga och stå på scenen så det var jätteroligt.

Eleverna tillsammans med publiken hittade tillslut den försvunna farfarn innan konserten var över.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Köttfärs på schemat – när elever lagade favoritmat

Eleverna på Fagerslättsskolan har under våren fått skicka in recept på favoritmat – under onsdagen stod fyra av barnen i köket för att laga sina rätter.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:19, 4 maj, 2017

5 bilder
 • Belmin lagar Burek. Foto: Faton Pasho
  Belmin lagar Burek. Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Ibrahim gör kebabspett. Foto: Faton Pasho
  Ibrahim gör kebabspett. Foto: Faton Pasho
 • Belmin. Foto: Faton Pasho
  Belmin. Foto: Faton Pasho
 • Zana och Bryan. Foto: Faton Pasho
  Zana och Bryan. Foto: Faton Pasho

Eleverna på Fagerslättsskolan fick en ovanlig lunch under onsdagen. Fyra jämbördiga elever på skolan stod för maten när de lagade sina favoriträtter dagen till ära.

Under våren har matpersonalen på Fagerslättsskolan bett eleverna om recept på favoritmat och chansen att vinna sin rätt tillagad. Hela 25 stycken bidrag kom in och under onsdagen fick fyra av dessa tillaga sina rätter.

– Vi har haft den här tävlingen i en och en halv månad, där eleverna fått skicka in sina favoriträtter till oss. Från början var tanken att vi enbart skulle tillaga en rätt men det kom in så många bra förslag att vi valde fler, säger en av kockarna, Mia Franzén. 

Eleverna Ibrahim, Zana, Bryan och Belmin fick under onsdagen göra matpersonalen på skolan sällskap. Där fick de tillaga sina favoriträtter under en timmes tid tillsammans med kockarna Mia, Daniel och Asma. 

– Det är roligt att laga mat. Jag brukar göra det med min mamma, säger Belmin, en av eleverna.

– Jag tycker om när saker och ting är jobbiga att utföra, för då får jag anstränga mig. Min mamma brukar tillaga det här till mig och jag tycker det är jättegott. Jag hoppas att alla andra tycker det med, säger Ibrahim.

Eleverna på Fagerslättsskolan bjöds under dagen på Burek, CubKos och kebab som i Marrakech. 

– För oss är det roligt att laga mat och en upplevelse i hur man gör. Vi har alltid velat se hur det ser ut här bakom, säger eleverna Bryan och Zana. 

Förutom onsdagens lunch kommer även tre andra elever på skolan att få sina favoriträtter tillagade, Kevins biffstroganoff, Lyubovs kycklinggryta och Nekies Souvlaki kommer att serveras vid ett annat tillfälle.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förstaklassare kläckte egna kycklingar: ”De var i full extas”

Klass 1A och 1B på Fagerslättsskolan har under 21 dagar kläckt fram egna kycklingar.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.14:06, 13 april, 2017

3 bilder
 • En av de nio kycklingarna. Foto: Anna Pattersson
  En av de nio kycklingarna. Foto: Anna Pattersson
 • Växterna som eleverna själva har planterat. Foto: Anna Pattersson
  Växterna som eleverna själva har planterat. Foto: Anna Pattersson
 • Foto: Anna Pattersson
  Foto: Anna Pattersson

Förstaklassarna på Fagerslättsskolan i Nybro har under tre veckor suttit som på nålar. Anledningen är att de har kläckt fram egna små dvärgkochin.

Tanken föddes hos läraren Anna Pattersson när klass 1A och 1B skulle göra något på temat djur och växter. Under 21 dagar har eleverna på Fagerslättsskolan klass 1A och 1B fått lära sig om hur allting fungerar.

– Eleverna har fått lära sig om hur djur- och växters cykel fungerar. De har varit delaktiga under hela processen, från det att äggen kom hit till att de nu åker hem, säger Anna Pattersson.

Till en början var det 30 ägg som Anna tog med sig till klasserna från den egna lantgården utanför Gullaskruv. Efter tre veckors väntetid var det bara tio kycklingar som kläcktes.

– Vi hade till en början 30 ägg som vi la i en äggkläckningsmaskin. Efter sju dagar lyste vi i äggen och såg att hälften av de hade inga kycklingar. Sedan kläcktes tio utav de 15 äggen och nio är idag vid liv, säger läraren Anna Pattersson.

Barnen i klass 1A och 1B har förutom att de har fått lära sig hur allting fungerar med djur och växter även lärt ut kunskapen till övriga elever och vuxna.

– De var i full extas när äggen kläcktes. De har både fått lära sig hur djur- och växtlivet fungerar men också lärt ut kunskapen till andra personer, säger Anna Pattersson.

De nio små kycklingarna kommer nu att lämna förstaklassarna på Fagerslättsskolan för att återvända hem till lantgården utanför Gullaskruv.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rektorn svarar: ”Vi har vidtagit åtgärder”

En pojke försvann från fritids efter att ha blivit struptagen. Nu svarar rektorn: "Vi har vidtagit åtgärder".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:37, 14 februari, 2017

Rektorn svarar: ”Vi har vidtagit åtgärder”
Foto: Arkiv

24Nybro rapporterade under måndagsmorgonen att en pojke hade försvunnit från fritids i fredags.

Pojken som hade blivit struptagen av ett annat barn på fritids, försvann hem alldeles förskräckt. Den lilla pojken var borta i mer än en timme från skolan innan lärarna ringde hem till mamma Alice. Nu ger rektorn svar på det inträffade

– Vi har rutiner och handlingsplaner när barn försvinner. Jag vill poängtera att vi följde våra handlingsplaner när den lilla pojken försvann, säger rektor Malin Westergren och fortsätter.

– Det tog ungefär 4-5 minuter innan personalen uppmärksammades på att pojken hade försvunnit. Det var i samband med förflyttningen från frukosten som det uppmärksammades och personalen började leta direkt. I första hand letade vi i närmiljön, efter det tillkallades förstärkning. I vanliga fall brukar det ta 20 minuter innan vi tillkallar förstärkning men i detta fallet hade vi extra personal redan efter fem minuter.

Efter att extra personal tillkallats för att leta efter den lilla pojken så kontaktades rektorn Malin Westergren.

– Jag fick reda på det i ett tidigt stadie. Vi avvaktade att ringa hem till vårdnadshavare eftersom vi har en handlingsplan att förhålla oss till. I den står det att inom 60 minuter ska vårdnadshavare kontaktas, men i det här fallet ringde vi vårdnadshavaren redan efter 50 minuter. Hade vi fått beskedet att pojken inte var hemma hade vi fått gå vidare med ärendet till polisen, säger Malin Westergren.

Fagerslättsskolan kommer lyfta ärendet vidare inom personalen för att diskutera att liknande händelser inte inträffar.

– Vi kommer att lyfta det här på arbetsplatsträffen för att titta på, hur vi ska kunna vidta åtgärder ännu fortare, avslutar Malin Westergren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Frysdisken kan bli Fryshuset

Frysdisken i Kungshall har börjat föra diskussioner med Fryshuset i Kalmar om ett samarbete. "Vi håller kontakten med Fryshuset dagligen och de är sugna att hoppa på och vara med och utveckla vår verksamhet", säger Sulev Pull, VD för Nybro Bostads AB.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:17, 17 maj, 2016

Frysdisken kan bli Fryshuset
Frysdisken i Kungshall. Foto: Kim Ahlqvist.

Allaktivitetshuset Frysdisken har många aktiviteter i dag och fler kan det komma att bli. I nuläget diskuterar man ett eventuellt samarbete med den starka organisationen Fryshuset.

– Fryshuset har stora resurser. Vi håller kontakten med Fryshuset dagligen och de är sugna att hoppa på och vara med och utveckla vår verksamhet, säger Sulev Pull, VD för Nybro Bostads AB.

Vad skulle ett samarbete innebära i praktiken för Frysdisken?
– Framför allt skulle vi få betydligt mer resurser och skulle kunna erbjuda fler aktiviteter. Just nu kollar vi med våra föreningar som är kopplade till Frysdisken vad de säger, men förhoppningen är att samarbetet med Fryshuset ska vara i gång till hösten.

Men att helt ändra på upplägget man har i dag är inte aktuellt, enligt Sulev Pull.

– Nej, vi ska ha kvar våra aktiviteter vi har i dag. Det här handlar mer om ett utökat arbete med integrationen och fritidsaktiviteter. Den gamla verksamheten ska vi bibehålla. Men inget är helt klart än, säger Sulev Pull.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel