24Nybros nya satsning startar ikväll: Livesänder kommunfullmäktige

Ikväll tar kommunpolitikerna plats i kulturhuset Kristallen för ett nytt kommunfullmäktige. Flera ärenden skall avhandlas och nyheterna lär dimpa ned en efter en på sajten i veckan. Men den stora nyheten är ändå att 24Nybro livesänder hela kommunfullmäktige.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.11:56, 26 oktober, 2015

24Nybros nya satsning startar ikväll: Livesänder kommunfullmäktige
Här kommer bland annat Lars-Gunnar Hellström (C), ordförande i kommunfullmäktige, att ta plats ikväll. Foto: Kim Ahlqvist

24Nybros strävan är och har alltid varit att göra nyheterna så lokala som det bara är möjligt. Att komma nära inpå invånarna i Nybro är lite av ett motto. Därför kan vi nu presentera vår nya satsning: Att livesända kommunfullmäktige genom 24Nybro.se.

– Vi tycker det är viktigt för invånarna i Nybro kommun att göra så mycket som möjligt tillgängligt. Här såg vi att något saknades och efter att ha kommit överens med Nybro kommun blev det verklighet, säger 24Nybros vd Jeanette Lindström.

Med start klockan 18.00 på måndagkvällen kan du därför klicka dig in på 24Nybro och se hela kommunfullmäktige livesändas. Vara med i alla beslut som tas, direkt från din soffa. Dessa sammanträden är nu bara ett knapptryck bort.

– Det finns säkert de som av olika anledningar inte har möjlighet att sitta med på Kristallen i Nybro på dessa sammanträden, men som nu kommer få den möjligheten. En demokratisk rättighet, säger Lindström.

Genom 24Nybro kommer man att kunna se alla kommunfullmäktige under vintern live.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Salve till slut uppe hos politikerna

Tills man har ett bättre alternativ blir boplatsen för EU-migranter vid Salvestaden kvar. Det var beskedet från kommunalrådet Dzenita Abaza (S) på måndagen.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.20:29, 29 februari, 2016

2 bilder
 • Kommunalrådet Dzenita Abaza (S) var tydlig: Salve blir kvar – så länge man inte hittar ett bättre alternativ. Foto: Arkivbild/Kaisa Andersson
  Kommunalrådet Dzenita Abaza (S) var tydlig: Salve blir kvar – så länge man inte hittar ett bättre alternativ. Foto: Arkivbild/Kaisa Andersson
 • Regeringens utredare riktade kritik mot permanenta boplatser för EU-medborgare som tigger i Sverige. Men boplatsen vid Salve, utanför Kalmar, är inte att betrakta som permanent, säger Dzenita Abaza. Foto: Arkiv/Kaisa Andersson
  Regeringens utredare riktade kritik mot permanenta boplatser för EU-medborgare som tigger i Sverige. Men boplatsen vid Salve, utanför Kalmar, är inte att betrakta som permanent, säger Dzenita Abaza. Foto: Arkiv/Kaisa Andersson

Som 24Kalmar tidigare berättat släpptes en statlig utredning i början på februari där utredaren pekar ut problem med att kommuner anordnar boplatser för utsatta EU-medborgare som tigger.

Utredningen sätter också kommunens boplats för tiggare på Salve i ett nytt ljus, och under måndagens fullmäktigemöte ville både Moderaternas Kajsa Hedin och Thoralf Alfsson (SD) veta vad som kommer att hända på Salve framöver.

Interpellationerna riktades till ansvariga kommunalrådet Dzenita Abaza (S) och hennes svar var tydligt:

– Vi kan inte avsluta Salveprojektet innan vi har något alternativ. Det är ingen långsiktig plats, men innan vi har några alternativ accepterar vi helt enkelt och fortsätter.

Kommunen tittar på ett antal andra alternativ inför att bygglovet på Salve går ut i slutet på april, men har än så länge inte landat i en placering som inte innebär ytterligare investeringar, säger Dzenita Abaza.

Hittills har boplatsen kostat kommunen omkring 225 000 kronor, som enligt Serviceförvaltningens tjänstemän bland annat innefattar kostnaden för att söka bygglov, hyran för wc- och duschbaracker och personalkostnader för att hålla rent ute på området.

För Stadsmissionen, som var på plats under fullmäktiges möte på måndagen, var det tydliga beskedet från kommunalrådet en lättnad.

– Vi ser inte heller den här platsen som en långsiktig, utan en tillfällig lösning på ett komplext problem, säger Katarina Borgemo som ansvarar för Stadsmissionens verksamhet på Salve.

Hon vänder sig emot argumentet att kommunen positivt särbehandlar en grupp människor, EU-migranter, gentemot andra bostadslösa och utsatta i kommunen.

– Man talar här om att behandla alla lika. Men romer behandlas aldrig lika. De försöker fixa bostad men när man för höra var de kommer i från så blir det nej. Diskrimineringen finns i inte bara i hemlandet utan också i Sverige.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunfullmäktige

Se fullmäktige live ikväll – Höjs skatten?

Ikväll sänder 24Nybro kommunfullmäktige live på sajten. Få alla beslut som tas – bland annat ska beslut huruvida skatten ska höjas i Nybro kommun tas.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.09:49, 30 november, 2015

Se fullmäktige live ikväll – Höjs skatten?
Arkivfoto: 24Nybro

För lite drygt en månad sedan hade vår livesändning av kommunfullmäktige i Nybro premiär. Ikväll är det dags igen. Vi startar sändningen strax före klockan 18.00.

Ikväll ska det bland annat beslutas om huruvida man skall höja skatten i Nybro kommun. Enligt förslaget till beslut vid kommunfullmäktige ska skatten höjas med 50 öre med anledning av den skatteprognos man fått av SKL (Sveriges kommuner och landsting). Den visar att ett minus om 43 miljoner kronor de nästkommande tre åren.

– Därför har vi nu fått ändra oss i frågan, sa kommunalrådet Christina Davidson (C) efter att beslutet tagits i kommunstyrelsen den 26 oktober.

– Vi är inte de enda som kommer få ta de här besluten. Många kommuner kommer ändra sig och hörde nyligen att Oskarshamn höjer med 75 öre samtidigt som Vimmerby höjer med 50. Vi är inte unika, sa hon också.

Höjs skatten med 50 öre innebär det att man vid en inkomst på 20 000 kronor kommer att betala cirka 100 kronor mer i skatt varje månad.

Följ alla beslut som tas via vår livesändning ikväll.

Kungörelse

1. Upprop
2. Val av protokollsjusterare.
3. Allmänhetens frågestund (möjlighet finns att lämna in skriftligt, se kommunens hemsida).
4. Eventuella interpellationer.
5. Eventuella frågor.
6. Eventuella motioner
7. Aktuellt från/till revisionen.
8. Fastställande av delårsrapport januari-augusti 2015 inklusive mål och resultat. (Ks § 214)
9. Återställande av 2014 års underskott. (Ks § 215)
10. Fastställande av skattesats för 2016. (Ks § 216)
11. Antagande av policy för kommunalt borgensåtagande. (Ks § 217)
12. Beviljande av kommunal borgen för Flygsfors/Gadderås IF. (Ks § 218)
13. Kommunal borgensförbindelse, Nybro kommun (Kommuninvest). (Ks § 219)
14. Besvarande av återremiss avseende medborgarförslag om låsbara cykelställ vid stationen. (Ks § 223)
15. Godkännande av reviderad arbetsordning för kommunfullmäktige. (Ks § 227)
16. Utbetalning av partistöd 2016. (Ks § 230)
17. Godkännande av Kalmarsundsregionens Renhållares delårsrapport för 2015. (Ks § 232)
18. Renhållningstaxa för hushållsavfall år 2016 för Kalmarsundsregionens Renhållare samt taxeföreskrifter 2016. (Ks § 233)
19. Antagande av taxor och avgifter för 2016, omsorgsnämnden. (Ks § 234)
20. Godkännande av höjt inkomsttak för maxtaxa inom förskola och fritidshem, lärande- och kulturnämnden. (Ks § 235)
21. Valberedningens förslag till val enligt protokoll från den 3 november 2015.
22. Eventuellt övriga val.
23. Nästa sammanträde.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Krönika

Låt fullmäktige bli mer än ordförande, presidie, ledamöter, åhörare och press…

24Nybros krönikör Tobias Fagergård vill att kommunen moderniserar fullmäktige så att även de yngre generationerna känner sig hemma. Men han vill också att invånarna tar ansvar för sina idéer.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.07:29, 1 november, 2015

Låt fullmäktige bli mer än ordförande, presidie, ledamöter, åhörare och press…
Tobias Fagergård vill göra kommunfullmäktige mer modernt. Foto: Arkivfoto

I måndags började 24Nybro att sända kommunfullmäktige live på webben. Det är ett stort steg för demokratin i Nybro då fullmäktigemötena på ett nytt sätt når ut till alla som sitter på en internetuppkoppling antingen via hemmet eller via sin smartphone dvs. en stor majoritet av Nybros invånare. Med den möjligheten är det dags att både våra politiker och våra invånare tar ett större helhetsgrepp och ansvar för vår kommun. Hur menar han tänker ni nu, jag ska försöka förklara.

På Nybro kommuns hemsida kan man läsa ”Kommunfullmäktige (KF) styr kommunen”. Jag är en politiskt intresserad person, jag skulle nog våga mig på att säga att jag är en av de privatpersoner under 40 som engagerat mig mest och besökt KF allra flest gånger under de sista tre åren. Jag har utnyttjat min rättighet att ställa frågor under frågestunden samt rättigheten att lämna in så kallade medborgarförslag till KF för saker som jag tycker kan utveckla Nybro. Med detta menar jag inte att jag alltid har rätt, kanske har jag alltid fel, i alla fall om man ska tro politikerna som hittills konsekvent har röstat ner mina förslag. Men en sak har jag faktiskt fått igenom även om det formella förslaget röstades ner av den förra majoriteten. När den nya majoriteten tillträdde ändrades reglerna till just det som mitt förslag gick ut på, nämligen att man som inlämnare av ett medborgarförslag ska få föredra förslaget precis som politikerna gör med sina motioner när det presenteras för KF samt att man även får delta i debatten om förslaget när det ska beslutas i KF. I de tidigare reglerna fick man endast föredra sitt förslag innan debatten under det beslutande mötet.

Med detta som en liten bakgrund ska jag nu försöka förmedla vad jag menar med att vi invånare ska ta ett större ansvar för kommunen.
Jag har märkt att det mer eller mindre aldrig deltar några förslagsinlämnare under fullmäktigemötena. När KF:s ordförande frågar om förslagsinlämnaren finns på plats är de nästan aldrig det. Det är många bra förslag som lämnas in men de som skrivit förslagen dyker aldrig upp för att förtydliga dem och tar enligt mig därför inte ansvar för sina egna idéer. Politikerna har därför endast den begränsade skriftliga delen att ta ställning till vilket gör möjligheten till ett korrekt demokratiskt beslut klart svårare.

Jag själv tillhör den generation människor som högst och mest uttalar oss om lokal politik i de sociala medierna. 70-/och 80-talisterna är snabba att fördöma och klaga på politikerna och deras beslut på Facebook och Twitter. Politikerföraktet sprider sig direkt som en löpeld när man nås av rykten om vad som är på gång i Nybropolitiken. MEN.. när jag sedan sitter där på fullmäktigemötena är det sällan dessa personer som finns på plats och faktiskt lyssnar på debatterna och diskussionerna som leder fram till besluten. Vår generation förlitar sig istället på att sanningen är den som finns på sociala medier. Detta leder ofta fram till att kommunen tvingas lägga resurser på att skapa sidor på internet där de får sammanställa sanningen och förklara bakgrunderna till besluten.

Det är enligt mig oerhört viktigt att vi invånare fortsätter engagera oss i vad som händer inom politiken, att vi sätter oss in i de beslut som rör vår och våra barns framtid. Det är viktigt att vi deltar i samhällsdebatten både fysiskt, men även via sociala medier. Men vi måste ta ansvar för de ”sanningar” vi förmedlar via dessa kanaler för en sak är säker, osanningar och felaktiga rykten på internet är inte positivt för Nybro kommun de är snarare gravt förödande. Därför är 24nybros satsning på livesända fullmäktigemöten viktiga, samtidigt ger det oss nu möjligheten att se mötena i efterhand vilket har varit omöjligt tidigare och denna nya möjligheten stärker demokratin.

Med det lämnar vi invånarnas ansvar och tittar istället lite på vad jag tycker att våra politiker kan ta för ansvar för att göra KF till en bra arena för medborgardialogen.

Det första som slår mig när jag går på ett fullmäktigemöte eller som igår när jag såg det på webben är. Måste!? Kommunfullmäktigemötena vara så förödande formella och tråkiga?
När samma politiker i måndags klev upp i talarstolen tre gånger på ca 3 minuter och inleder alla tre gånger med den tragiskt tråkiga formuleringen ”ordförande, presidie, ledamöter, åhörare och press” vill man egentligen ingenting annat än att bara slänga ut datorn genom fönstret. Jag förstår att det finns en politisk tradition och demokratisk välvilja i denna fras men jag skulle tro att den var uttjatad någon gång redan på 70-talet. Jag skulle faktiskt också tro att en sådan formulering idag retar upp fler personer än en svordom. Nu menar jag givetvis inte att man ska inleda sina anförande med att svära lite, men i alla fall något lite mer folkligt. För inte är det så att politikerna på allvar tror att den ibland personliga dumförklaringen som kan komma riktad mot en annan ledamot direkt efter den fina frasen gör påhoppet mer kärleksfullt?

Sanningen är den att vi lämnade 1900-talet för mer än 15 år sedan, det är dags att även politiken tar klivet in i 2000-talet och dess moderna samhälle. Genom att bli kvar i stela formella former så kommer man aldrig få med sig de moderna och frispråkiga yngre förmågorna. Medelåldern bland ledamöterna gör ibland vissa tillfälliga nedåtsprång men stiger alltid ganska snabbt igen. Av de yngre politikerna som tidigare var med har nästan alla hoppat av sina poster.
Det är därför på tiden att fullmäktige gör en ”total makeover” och sätter en mer modern stämpel på sin verksamhet så att även Nybros yngre befolkning känner sig hemma och därmed får ett ökat intresse av att delta i de beslut som tas i en kommuns högst beslutande organ.

En annan sak som kan nämnas i detta sammanhang är fikastunden som sker i en paus under fullmäktige. Idag visar inte politikerna något som helst intresse av medborgardialog i pausen. Fikat för ledamöterna sker bakom en stängd ridå, medans åhörarna fikar i för sig. Detta upplevs som att politikerna inte vågar stå för de saker de kanske har sagt i talarstolen eller de beslut de kanske röstat för eller emot. Medborgardialog är något man i år börjat jobba mer med i kommunen och då kanske det även är dags att ta medborgardialogen under pausen på KF, då är frågorna aktuella och som folkvald politiker borde man vara så pass rakryggad att man kan ta emot en fråga eller två över en kopp kaffe och en fralla.

Politik är svårt och fyllt av känslor. Både politiker och privatpersoner har ett stort ansvar inför vilken väg en kommun ska ta för att nå en god och positiv utveckling. Vi måste alla dra vårt strå till stacken för att vi ska kunna behålla värmen!

Tobias Fagergård
Krönikör på 24Nybro.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Insändare skapade irritation under kommunfullmäktige

Centerpartiets Urban Eliasson skrev för några veckor sedan en insändare i tidningen Barometern. Insändaren handlade om visionen 25 000 invånare till år 2030 som han såg som farlig. Med anledning av detta ställde Mikael Svanström (S) Eliasson mot väggen och en debatt var igång.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:21, 27 oktober, 2015

Insändare skapade irritation under kommunfullmäktige
Urban Eliasson (C) och Mikael Svanström (S). Foto: 24Nybro

Oppositionsrådet Mikael Svanström (S) tog tillfället till akt – när man under kommunfullmäktige fick ställa frågor. Då valde han att ställa centerpartiets Urban Eliasson, också ordförande i Nybro Energis styrelse, mot väggen med anledning av den insändare Eliasson hade gjort i tidningen Barometern.

Urban Eliassons menade i sin insändare att ”det är farligt att sträva efter 25 000 invånare”. Något som har fått Svanström att se rött.

– Urban tycker att det kostar pengar att växa. Men alltså vill vi växa i Nybro kommun vill vi också ha utveckling, sade han, och fortsatte:

– Jag vill fråga dig Urban, hur känns det att sitta i Nybro Energis styrelse om man inte vill utveckla Nybro kommun?

Repliken från Urban Eliasson lät inte vänta på sig.

– Mikael. Att jag inte vill utveckla Nybro kommun vet jag inte var du har fått ifrån. Självklart vill jag det. Men 25 000 invånare år 2030 är totalt orealistiskt. Vad är det som säger att det skulle bli bättre då? Jag tror inte att antalet personer är avgörande för hur vår kommun mår. Jag tycker vi ska utveckla verksamheten till de som bor här och göra det attraktivt för dem. Genererar det sedan i att det flyttar in fler eller om det står kvar likadant, det spelar ingen roll för mig.

Mikael Svanström var snabb med att replikera och menade att beslutet om visionen om 25 000 invånare år 2030 är en vision Urban Eliassons Centerparti var med och tog.

– Det var vi eniga om i kommunfullmäktige, sa Svanström.

Urban Eliasson avrundade sedan frågan:

– Det är ganska länge sen det här beslutet togs. Jag kan säga så att jag är inte ensam om att tycka att det är en felaktig vision. Jag pratar faktiskt också med folk, säger Urban Eliasson.

Debatten lär fortsätta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunfullmäktige

TV: Se hela kommunfullmäktige i efterhand

24Nybro skrev historia. Med start klockan 18.00 fram till kommunfullmäktiges slut sände vi live. Nu kan man även se vår sändning från kvällen i efterhand i 24 Play.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.20:59, 26 oktober, 2015

Laddar...

Satsningen från 24Nybro på att sända kommunfullmäktige föll väldigt väl ut och hundratals tittare såg på sändningen live.

Nu kan man också se det i efterhand. Det gör man genom att klicka på 24 Play här ovan.

Nedan kan ni se kungörelsen för måndagkvällens kommunfullmäktige.

 1. Upprop
 2. Val av protokollsjusterare.
 3. Allmänhetens frågestund (möjlighet finns att lämna in skriftligt, se kommunens hemsida).
 4. Eventuella interpellationer.
 5. Eventuella frågor.
 6. Eventuella motioner
 7. Aktuellt från/till revisionen.
 8. Medborgarförslag om att trottoarer och trottoarkanter behöver åtgärdas så att framförallt handikappade ska kunna ta sig fram bekvämare i centrum.
 9. Medborgarförslag om att kommunen gör ett kontrakt med E.ON vid obetalda elräkningar för att kunna utreda orsaken och eventuellt förhindra avstängning.
 10. Antagande av reviderat reglemente för kommunstyrelsen från och med den 1 november 2015. (Ks § 192)
 11. Besvarande av motion om boulebanor inomhus vintertid. (Ks § 193)
 12. Besvarande av motion om att öppna ett idrottsbibliotek. (Ks § 194)
 13. Besvarande av medborgarförslag om att reparera flotten nära Hålldammen i Orrefors. (Ks § 195).
 14. Besvarande av medborgarförslag om att simhallen bör vara betalningsfri för alla kommunin- vånare en vecka om året. (Ks § 196)
 15. Besvarande av medborgarförslag om bland annat att Theandermålningen på Stora Hotellet måste behållas i Nybro kommuns ägo. (Ks § 197)
 16. Anmälan av ej slutbehandlade motioner. (Ks § 198)
 17. Anmälan av ej obesvarade medborgarförslag. (Ks § 199)
 18. Remiss – En kommunallag för framtiden (SOU 2015:25). (Ks § 200)
 19. Fastställande av ägardirektiv till Nybro Bostads AB. (Ks § 201)
 20. Framtagande av projektdirektiv, Uppdrag 2015:1 – Fastighetsbolag. (Ks § 202)
 21. Antagande av Handelsstrategi för Nybro kommun. (Ks § 203)
 22. Godkännande av reviderad synpunktshantering i Nybro kommun. (Ks § 205)
 23. Antagande av detaljplan Nybro 3:1, kvarteret Korgmakaren. (Ks § 206)
 24. Antagande av Risk- och sårbarhetsanalys för Nybro kommun för tiden 2015-2018. (Ks § 207)
 25. Återredovisning 2015 av uppdrag lämnade av kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. (Ks § 210)
 26. Valärenden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel