De kör 24 timmar i sträck för barncancerfonden

Under 24 timmar ska Team Sauber och Team Däckcity hålla sina bilar i rullning när skrotbilsracet i Mantorp avgörs i helgen. Allt överskott från tävlingen går till barncancerfonden, en summa som kan landa på runt 100 000 kronor, berättar de.

Kim Ahlqvist

Kl.10:27, 23 oktober, 2015

3 bilder
  • Sista kollen på bilarna innan de lastades upp på släpen med destination Mantorp i sikte. Foto: Kim Ahlqvist
    Sista kollen på bilarna innan de lastades upp på släpen med destination Mantorp i sikte. Foto: Kim Ahlqvist
  • Från vänster: Johan Forsberg, Peter Nilsson, Kristian Andersson och Albun Lundin från Team Däckcity tillsammans med Niklas Odén och Bert Ovesson från Team Sauber. Foto: Kim Ahlqvist
    Från vänster: Johan Forsberg, Peter Nilsson, Kristian Andersson och Albun Lundin från Team Däckcity tillsammans med Niklas Odén och Bert Ovesson från Team Sauber. Foto: Kim Ahlqvist
  • Team Sauber och Axiptos ägare Bert Ovesson bytte däcken innan avfärd och passade samtidigt på att kolla bilens underrede. Foto: Kim Ahlqvist
    Team Sauber och Axiptos ägare Bert Ovesson bytte däcken innan avfärd och passade samtidigt på att kolla bilens underrede. Foto: Kim Ahlqvist

Vid klockan 08.00 rullade Team Sauber, med Axiptos ägare Bert Ovesson i spetsen, in i Nybro för att möta upp Kristian Anderssons Team Däckcity. Tillsammans ska de nu bege sig mot Mantorp utanför Linköping för att delta i ett skrotbilsrace.

– Det är en fantastiskt rolig händelse som vi genomför varje år. I år kommer allt överskott gå till barncancerfonden och det landar nog på runt 100 000 kronor skulle jag tro, berättar Kristian Andersson, och Bert Ovesson fyller i.

– Det ligger många kvällar och helger bakom för att få sin bil stylad och klar. Men det hade varit bra om man hade haft ett bra team som samarbetat även innan denna dag, det hade inte vi, skojar Ovesson som fått skruva och meka en hel del i sitt garage inför tävlingen.

Skrotbilsracet på Mantorp uppkom då man ville få bort gamla skrotbilar från vägarna. I år ställer 64 skrotbilar upp och i varje team finns fyra förare som turas om att framföra bilen under ett dygn.

– När tävlingen är över så kör man bilen till en lastbil och lämnar över registreringsbeviset. Då ska den skrotas, förklarar Bert Ovesson.

Däckcity har låtit bygga om en BMW 318 till en Pizza-bil medan Bert Ovessons Team Sauber har försökt ha ett formel 1-tema där de ”pimpat” upp en Toyota Celica.

– Vi har kommit åtta som bäst men i år går vi för vinst.

Vad är nyckeln till att vinna?
– Det gäller att få bilen att hålla i 24 timmar. Det är gamla skrotiga bilar som ska gå oavbrutet under ett dygn, det är påfrestande. Ifjol fick vi plocka med motorn under fyra timmar av loppet. Men vi lyckades ta oss i mål och när allt kommer omkring är det nog det detta handlar om. Men att ha bilen i rullning hela tiden, det är viktigt, säger Ovesson.

Vid klockan 13.00 på lördagen går starten men redan på fredagsförmiddagen begav sig alltså de båda teamen till Mantorp för att vara väl förberedda.

FaktaFörare i Team Sauber:
Niklas Odén
Bert Ovesson
Niklas Ovesson
Filip Ovesson

Förare i Team Däckcity:
Kristian Andersson
Johan Forsberg
Albin Lundin
Peter Nilsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya pengar till fiberutbyggnad – vill ha anmälningar

Nybro Energi: ”Jättejobb som behöver göras”.

Axel Brantemo

Kl.11:57, 19 mars, 2018

Nya pengar till fiberutbyggnad – vill ha anmälningar
Foto: Faton Pasho.

Det är Nybro energi som har fått indikationer om att nya pengar är på ingång inför fiberytbyggnaden på landsbygden.

– Det stämmer vi har fått indikationer om att det finns nya pengar att söka gällande fiberutbyggnaden som görs runt om i länet. Nu är det upp till oss att se till att anslutningsgraden är högre än den var förra gången vi sökte, säger Josefin Dahlgren vid Nybro Energi.

Området det handlar om är Flerohopp/Rugstorp.

– Vi har ambassadörer ute i kommunen nu som aktivt hjälper oss genom att till exempel knacka dörr och informera. Det är ett jättejobb som behöver göras för att få tag på alla, säger Josefin Dahlgren.

Pengarna som de ansökt om är i grunden EU-pengar som Jorbruksverket fördelar via Länsstyrelsen.

– Vi har legat på en anslutningsgrad på 85 procent som blivit beviljade tidigare. Man kan säga att man tävlar mot andra kommuner, föreningar och organisationer om pengarna. Den förening som har högst anslutningsgrad tar också hem mest pengar, säger Josefin Dahlgren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Världsmusiker spelar med Åkrahällselever

Ska spela på nytillverkade glasinstrument.

Faton Pasho

Kl.08:36, 19 mars, 2018

Världsmusiker spelar med Åkrahällselever
Foto: Arkiv

Under två konserter ska Åkrahällskolans musikelever och den internationella kören tillsammans med världsmusikerna Lamine Cissokho och Vlado Markovic, framföra en mix av musik från olika tider och kulturer i både Nybro och Emmaboda. Till det ska eleverna dessutom spela på nytillverkade glasinstrument.

Iransk traditionell musik, iransk popmusik och svensk musik kommer vara några av inslag på konserterna.

– Vi kommer också att spela La Follia som är från 1600-talet, det blir nyskriven musik av Samuel Nordström och vi ska sjunga på tjeckiska, säger Emma Åhlander Hansson som är musiklärare på Åkrahällskolan.

För första gången någonsin kommer musikeleverna på skolan att spela på glasinstrument. Det är eleverna på Hantverksprogrammet Glas som har blåst instrumenten till skolans musikelever.

– De har gjort skålar som man slår på och flaskor som man blåser i. Amir Trabulsi, som tidigare har gått på skolan, framför Largot ur Vivaldis Vintern på fiol och eleverna kompar på glasinstrument. Publiken kommer även att få lyssna på världsmusikerna Lamine Cissokho och Vlado Markovic. Cissokho spelar kora, ett instrument från Västafrika, och Markovic uppträder med bas, skriver skolan i ett pressmeddelande.

–  Det här är ett samarbete för att våra elever ska få spela och sjunga med proffs. Eleverna får spela musik som man inte tidigare har spelat och de träffas över åldersgränserna. Internationella kören består mest av vuxna, säger Emma Åhlander Hansson.

Musikläraren Åhlander Hansson bildade Internationella kören hösten 2016 efter att Röda Korset hört av sig till henne och frågat om hon ville starta en kör i Emmaboda.

Föreställningarna kommer äga rum den 21 mars klockan 18.30 i Emmaboda folkets hus samt den 22 mars klockan 18.30 i Åkrahällskolans aula.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Växelfel orsakade förseningar i tågtrafiken

Tidigt på måndagsmorgonen rådde förseningar i tågtrafiken i Nybro.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.06:55, 19 mars, 2018

Växelfel orsakade förseningar i tågtrafiken
Foto: Arkiv

Tidigt på måndagsmorgonen meddelade trafikverket att det var förseningar för tåg som passerar Nybro. Orsaken var ett spårväxelfel. Vid 08.00 var varningen borttagen från Trafikverkets hemsida.

Stationer som kunde påverkas av problemet var Nybro, Kalmar, Alvesta, Burlöv, Diö, Eslöv, Emmaboda, Gemla, Hjärup, Hässleholm, Hästveda, Hovmantorp, Höör, Killeberg, Lessebo, Lund, Malmö, Osby, Smedby, Stehag, Stångby, Sösdala, Trekanten, Triangeln, Tjörnarp, Vislanda, Växjö, Åkarp, Älmhult, Örtofta, Örsjö och Hyllie.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: 50-talsvilla i Västeräng i topp

Huset tar sig upp på klicktoppen vecka 11.

Faton Pasho

Kl.21:01, 18 mars, 2018

LISTA: 50-talsvilla i Västeräng i topp
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet
1. Västerängsgatan 28, Nybro. Pris: 1 595 000 kronor (Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet)

va%cc%88stera%cc%88ngsgatan

”Enastående fin tegelvilla i omtyckta centrala Västeräng. Varmt välkommen att bara flytta in i detta trivsamma hus.” Läs mer om fastigheten här.

2. Ölandsgatan 4, Nybro. Pris: 3 390 000 kronor (Foto: Hammarströms/Hemnet).

o%cc%88landsgatan

”Detta är absolut en av Nybros mest karaktärsfulla villor. Med en spännande exteriör och en interiör som inte gör någon besviken imponerar villan.” Läs mer om fastigheten.

3. Vänsterkroken 27, Nybro. Pris: 900 000 kronor (Foto: Kronofogden/Hemnet)

img_5227

”Radhus i ett plan med suterrängplan beläget i östra delen av Nybro. Bostadsarea 135 kvm fördelat på 5 rok. Bastu finns.” Läs mer om fastigheten här.

4. Centralvägen 21, Örsjö, Nybro. Pris: 650 000 kronor (Foto: Kronofogden/Hemnet)

693b12e97be4caaca75284b96575774c

”1½-planshus med källare beläget i Örsjö ca 13 km från Nybro. Bostadsarea ca 150 kvm fördelat på 6 rok. Tågförbindelse till Växjö och Kalmar.” Läs mer om fastigheten här.

5. Ludvigsgata 2, Nybro. Pris: 1 975 000 kronor (Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet)

ludvigsgatan

”Enastående elegant villa som talar för sig själv! En villa som har det mesta. Renoverats mycket smakfullt med tilltalande interiör.” Läs mer om fastigheten här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två till sjukhus efter krock i centrala Nybro

(Uppdaterad 18.40) Två bilar krockade på söndagen.

Filip Edvardsson

Kl.17:15, 18 mars, 2018

Två till sjukhus efter krock i centrala Nybro
Foto: Faton Pasho

Strax efter klockan fem på söndagseftermiddagen inträffade en trafikolycka på Storgatan utanför Folkets Hus i Nybro. Ambulans, polis och räddningstjänst skickades till platsen.

Två bilar var inblandade i trafikolyckan och enligt polisen ska det ha handlat om en kökrock. Två personer fick föras med ambulans till sjukhus och en polispatrull har skickats till sjukhuset för att prata med personerna. De båda bilarna kunde köras från platsen.

Det är just nu väldigt halt ute och polisen meddelar att det inte finns någon misstanke om brott bakom olyckan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng