De kör 24 timmar i sträck för barncancerfonden

Under 24 timmar ska Team Sauber och Team Däckcity hålla sina bilar i rullning när skrotbilsracet i Mantorp avgörs i helgen. Allt överskott från tävlingen går till barncancerfonden, en summa som kan landa på runt 100 000 kronor, berättar de.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:27, 23 oktober, 2015

3 bilder
  • Sista kollen på bilarna innan de lastades upp på släpen med destination Mantorp i sikte. Foto: Kim Ahlqvist
    Sista kollen på bilarna innan de lastades upp på släpen med destination Mantorp i sikte. Foto: Kim Ahlqvist
  • Från vänster: Johan Forsberg, Peter Nilsson, Kristian Andersson och Albun Lundin från Team Däckcity tillsammans med Niklas Odén och Bert Ovesson från Team Sauber. Foto: Kim Ahlqvist
    Från vänster: Johan Forsberg, Peter Nilsson, Kristian Andersson och Albun Lundin från Team Däckcity tillsammans med Niklas Odén och Bert Ovesson från Team Sauber. Foto: Kim Ahlqvist
  • Team Sauber och Axiptos ägare Bert Ovesson bytte däcken innan avfärd och passade samtidigt på att kolla bilens underrede. Foto: Kim Ahlqvist
    Team Sauber och Axiptos ägare Bert Ovesson bytte däcken innan avfärd och passade samtidigt på att kolla bilens underrede. Foto: Kim Ahlqvist

Vid klockan 08.00 rullade Team Sauber, med Axiptos ägare Bert Ovesson i spetsen, in i Nybro för att möta upp Kristian Anderssons Team Däckcity. Tillsammans ska de nu bege sig mot Mantorp utanför Linköping för att delta i ett skrotbilsrace.

– Det är en fantastiskt rolig händelse som vi genomför varje år. I år kommer allt överskott gå till barncancerfonden och det landar nog på runt 100 000 kronor skulle jag tro, berättar Kristian Andersson, och Bert Ovesson fyller i.

– Det ligger många kvällar och helger bakom för att få sin bil stylad och klar. Men det hade varit bra om man hade haft ett bra team som samarbetat även innan denna dag, det hade inte vi, skojar Ovesson som fått skruva och meka en hel del i sitt garage inför tävlingen.

Skrotbilsracet på Mantorp uppkom då man ville få bort gamla skrotbilar från vägarna. I år ställer 64 skrotbilar upp och i varje team finns fyra förare som turas om att framföra bilen under ett dygn.

– När tävlingen är över så kör man bilen till en lastbil och lämnar över registreringsbeviset. Då ska den skrotas, förklarar Bert Ovesson.

Däckcity har låtit bygga om en BMW 318 till en Pizza-bil medan Bert Ovessons Team Sauber har försökt ha ett formel 1-tema där de ”pimpat” upp en Toyota Celica.

– Vi har kommit åtta som bäst men i år går vi för vinst.

Vad är nyckeln till att vinna?
– Det gäller att få bilen att hålla i 24 timmar. Det är gamla skrotiga bilar som ska gå oavbrutet under ett dygn, det är påfrestande. Ifjol fick vi plocka med motorn under fyra timmar av loppet. Men vi lyckades ta oss i mål och när allt kommer omkring är det nog det detta handlar om. Men att ha bilen i rullning hela tiden, det är viktigt, säger Ovesson.

Vid klockan 13.00 på lördagen går starten men redan på fredagsförmiddagen begav sig alltså de båda teamen till Mantorp för att vara väl förberedda.

FaktaFörare i Team Sauber:
Niklas Odén
Bert Ovesson
Niklas Ovesson
Filip Ovesson

Förare i Team Däckcity:
Kristian Andersson
Johan Forsberg
Albin Lundin
Peter Nilsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brutalt snöoväder på ingång – då kommer det

Snart kommer decimetervis med snö.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:56, 20 november, 2017

Brutalt snöoväder på ingång – då kommer det
Foto: Creative Commons

I helgen drabbades stora delar av Sverige av minusgrader och på många platser kom snöfall. Kylan har hängt kvar i luften och på onsdagsmorgonen väntas vädret bli värre. Men därefter kommer det att ske en brutal vändning, rapporterar Expressen.

På onsdag kommer ett djupt lågtryck från Irland som innebär att det blir stora mängder snö över Götaland.

– Det kan bli en decimeter, men snön övergår i regn och sedan blir det plusgrader långt upp över landet, uppger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm till tidningen.

När snön smälter tros det kunna bli halt på vägarna och vädervarningar väntas komma närmare onsdagen.

– Det kan vara en besvärlig morgon i trafiken och rejält med snö. Framför allt när vi kommer upp i höglänt terräng, men även vid Västkusten till att börja med, säger Johan Groth.

Under eftermiddagen och kvällen kan det bli upp emot tio grader varmt i vissa delar av Götaland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjänsteman trött på cykelstölder i Nybro

Fått tre låsta cyklar stulna på mindre än två år.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:59, 20 november, 2017

Tjänsteman trött på cykelstölder i Nybro
Foto: Hanna Thulin

På fredagskvällen satte sig idrottsenhetens chef i Kalmar kommun, Per-Ola Johansson från Nybro ner och skrev till Nybro kommun efter att ha fått sin cykel stulen.

På mindre än två år har familjen Johansson fått tre låsta cyklar stulna vid Järnvägsstationen i Nybro. I en skrivelse till kommunen vill han nu att kommunen agerar i frågan.

– Jag jobbar i Kalmar kommun och vad jag hör därifrån, så är stulna cyklar inte alls samma problem runt Järnvägsstationen. Något måste göras. Detta är verkligen ingen bra reklam för Nybro kommun, skriver han i en skrivelse till kommunen.

Cykelstölderna vid stationen kan enligt Johansson hämma kollektivtrafiken.

– Det stimulerar inte direkt medborgarna att cykla till Järnvägsstationen och att därifrån åka kollektivtrafik, skriver han.

Nu vill ha att kommunen ordnar med övervakning på området. 

– Sätt upp övervakningskameror, ställ krav på polisen är mina förslag. Det verkar ju vara en enorm överrepresentation av cykel-tjuvar i vår kommun, jämfört med andra kommuner, skriver han och fortsätter.

– Jag är riktigt irriterad över att man inte vet om cykeln är kvar eller inte, när man kommer hem till Nybro från jobbet i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vit måndag – en motpol till köphetsen

Ett svenskt företag har skapat den nya trenden som ett alternativ. "Är här för att stanna".

Matilda Larsson

Kl.12:31, 20 november, 2017

Vit måndag – en motpol till köphetsen
Foto: Repamera.

Henning Gillberg har tillsammans med Sofie Olsson startat kampanjen White Monday som infaller den 20 november 2017.

Tillsammans driver de företaget Repamera som är ett e-serviceföretag som hjälper kunder att laga kläder. Du kan läsa mer om Repamera i intervjun som 24Malmö nyligen gjorde här.

Syftet med White Monday är att vara en motpol till Black Friday som i år infaller den 24 november, då många butiker har stora reor för att locka till konsumtion.

Flera svenska företag har startat ett samarbete med Repamera för att uppmärksamma den vita måndagen. Bland annat Sellpy, Myrorna, Karma, Hygglo, K-märkt och Flow Cup är samarbetspartners för White Monday.

Kampanjen White Monday startades upp på bara två veckor men har redan hunnit få stort genomslag.

– Vi var på TV4s Nyhetsmorgon i morse och efteråt kom Alice Bah Kuhnke fram och sa att hon tyckte det var en jättekul idé, sa Henning Gillberg till 24Malmö tidigare i dag.

Hur tror du att White Monday kommer utvecklas i framtiden?
– Jag tror det är här för att stanna. White Monday vill ge konsumenter ett alternativ till att köpa nytt. Folk gillar detta. Nästa år kommer det vara ännu större, säger Henning Gillberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han vann kampen över kommunen

Nu ska avgiften ingå i försörjningsstödet.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.11:58, 20 november, 2017

Han vann kampen över kommunen
Foto: Anders Liffner/Pressbild

Hyresgästföreningen Nybro-Emmaboda lyckades vinna kampen om att få medlemsavgiften i hyresgästföreningen att ingå i försörjningsstödet.

– Alla ska ha samma rätt till att känna sig trygga i sitt boende, säger Hans Jonsson, ordförande, Hyregästföreningen Nybro-Emmaboda i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Vi i Hyresgästföreningen träffar ibland utsatta människor som blivit lurade av fastighetsägare. Den här gruppen invånare i vårt samhälle har ingen annan som kan ta strid för deras sak. Det kan vi i Hyresgästföreningen, säger Hans Jonsson.

Vid ett tidigare styrelsemöte diskuterade man hur man skulle kunna påverka kommunerna för att få medlemsavgiften till Hyresgästföreningen att ingå i försörjningsstödet – som föreningen kan man inte skicka in ett medborgarförslag.

Därför beslutade styrelsen att skicka in medborgarförslag som privatpersoner. Något som visade sig falla väl ut, i alla fall i Nybro kommun. 

– Det borde vara lika naturligt att låta medlemsavgiften till Hyresgästföreningen ingå i beräkningen av försörjningsstödet som att fackföreningsavgiften gör det. Lön och boende är båda viktiga incitament för trygghet, säger han i ett pressmeddelande.

En annan av styrelsemedlemmarna skickade in ett likadant medborgarförslag till Emmaboda kommun som sa nej i frågan.

– En klok kommun beviljar. Annars är det kommunens egna tjänstemän som får ta hand om de problematiska ärenden som vi i Hyresgästföreningen är experter på, avslutar Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region syd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Golvjätte skjuter upp börsnoteringen

Planerad börsnotering skjuts upp.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.11:44, 20 november, 2017

Golvjätte skjuter upp börsnoteringen
Foto: Axel Brantemo

Kährs i Nybro hade planerat en börsnotering under det fjärde kvartalet 2017. Men nu har det amerikanska rikskapitalistbolaget, Triton, som är ägare av bolaget valt att skjuta upp noteringen. Det rapporterar Dagens Industri.

Anledningen till Tritions minskade intresse för att börsnotera Kährs ska enligt tidningen bottna sig i ett minskat intresse för byggrelaterade aktier på en inbromsande svensk bostadsmarknad.

Ett annat alternativ är att avyttra Kährs utanför börsen och enligt källor till DI.se pågår just nu ett sidospår för ägarna där en försäljning av det slaget kan bli aktuell.

Kährs har avböjt att kommentera.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng