Lena Hallengren besökte Madesjöskolan

Med anledning av de framgångar Nybro kommun haft i olika rankningar inom skolan besökte Lena Hallengren, ordförande i riksdagens utbildningsutskott, Madesjöskolan under fredagen. Där mötte hon lärare och elever som fick ge sin syn på skolan.

Kim Ahlqvist

Kl.17:57, 16 oktober, 2015

Lena Hallengren besökte Madesjöskolan
Mellanstadieläraren Irene Eghbal, lärande- och kulturnämndens Joakim Johansson (S), riksdagens utbildningsutskotts ordförande Lena Hallengren, Oppositionsrådet Mikael Svanström (S) samt lågstadieläraren Jenny Andersson. Foto: Kim Ahlqvist

När Nybro kommun utsågs till länets bästa skolkommmun och den fjärde bästa skolkommunen i landet av lärarförbundet bestämde sig Lena Hallengren, ordförande i riksdagens utbildningsutskott att hon ville träffa lärare och elever vid Madesjöskolan i Nybro.

Fjärde bästa skolkommun och bäst i länet. Nybro kommuns skolor fortsätter att ligga i framkant och på fredagen besökte Lena Hallengren (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott, Madesjöskolan i Nybro.

– Det kändes naturligt att göra ett besök när grannnkommunen lyckas så här väl, sa Hallengren till 24Nybro, och fortsatte.

– Jag ville få en bild av varför man hamnar så högt på så många olika rankningar inom skolan. Alltså få lärarnas bild av varför, fortsatte hon.

En av de stora utmaningarna i skolan idag är integrationen, menade mellanstadieläraren Irene Eghbal som var en av de som tog plats i Madesjöskolans konferensrum för att utbyta tankar med utbildningsutskottets ordförande.

– Det handlar om kontinuitet och resurser. Jag måste ändå säga att eleverna är fantastiska på att ta emot nya elever på det sätt som de gör just nu. Bemötandet och emottagandet är väldigt bra, sa Eghbal och lågstadieläraren Jenny Andersson fyllde i:

– Jag tror att anledningen till att vi kommer så högt upp handlar om bra lektioner där vi i kommunen lyckas göra dom bra med små medel. Det har vi blivit tvingade till att lösa, sa hon.

Andra saker som diskuterades var bland annat lärarlöner och läxhjälp samt vilken resurstid eleverna har. Lena Hallengren ansåg att det är sunt för eleverna att gå hem klockan 16.00 och inte behöva tänka på läxorna.

– Man förstår att de helst av allt inte vill ha några läxor. Det är fotbollsträning och andra aktiviteter de vill tänka på när de går hem från skolan, sa hon.

Har du skapat dig en bild av Madesjöskolan idag, Lena?
– Ja, det tycker jag. Jag har fått höra från lärare som inte får betalt för att enbart hylla Nybro kommun. Utan jag får veta precis hur de känner och det är viktigt. Jag tycker att det var ett bra möte och Madesjöskolan har väldigt många positiva egenskaper.

Även oppositionsrådet Mikael Svanström (S) och lärande- och kulturnämndens ledamot Joakim Johansson deltog i mötet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu öppnar deklarationen – Skatteverket presenterar nyhet

Förra året deklarerade sex miljoner personer digitalt.

Matilda Larsson

Kl.06:51, 20 mars, 2018

Nu öppnar deklarationen – Skatteverket presenterar nyhet
Anna Sjöberg arbetar som verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: Skatteverket/Jeanette Andersson, Skatteverket/Fialotta Bratt.

Från och med i dag kl 07.00 kan du som ska deklarera göra det via Skatteverkets app eller e-tjänst.

Där kan du också se om du har pengar att få tillbaka eller om du ska betala.

LÄS MER: Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”

– Alla kan deklarera digitalt, både de som ska godkänna och de som ska ändra eller lägga till uppgifter, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som deklarerar digitalt före den 28 mars, utan att göra ändringar, och som har anslutit sig till en säker digital brevlåda för myndighetspost, kan få skatteåterbäring redan i början av april.

Alla andra som deklarerar digitalt har möjlighet att få pengar tillbaka före midsommar. Förra året deklarerade sex miljoner personer digitalt, enligt Skatteverket.

– Den som deklarerar digitalt via Skatteverkets app, e-tjänst, telefon eller sms får förutom möjlighet till tidig återbäring även en kvittens på att deklarationen är inlämnad, vilket många tycker känns tryggt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som ska ändra eller lägga till uppgifter, exempelvis då bostad eller värdepapper har sålts eller om näringsverksamhet ska redovisas, rekommenderas att använda e-tjänsten på Skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Risken för fel är därmed väsentligt mindre än för den som deklarerar på papper.

Nytt för i år är att företagare som tar hjälp av en redovisningsbyrå för att deklarera kan få hela sin deklaration ifylld digitalt av byrån och sedan själv skriva under digitalt på ”Mina sidor” på skatteverket.se.

Viktigt att tänka på är att anmäla konto för utbetalning, om det inte redan finns, för att kunna få skatteåterbäring automatiskt utbetalad.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dyrbara värdesaker och elektronik stals vid inbrott

Mitt på dagen drabbades hemmet.

Mattis Andersson

Kl.06:28, 20 mars, 2018

Dyrbara värdesaker och elektronik stals vid inbrott
Foto: Arkiv

Under måndagen, någon gång mellan 10.00 och 14.15 utsattes en bostad norr om Nybro för inbrott. Någon ska ha brutit sig in i bostaden för att stjäla smycken, kontanter, telefoner samt klockor enligt polisen.

Man har tagit sig in genom att bryta upp ett fönster och polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning på brottsplatsen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Partiets vallöfte: ”Vinner vi valet förbjuder vi trafik på Storgatan”

De vill stänga Storgatan för biltrafik.

Faton Pasho

Kl.20:03, 19 mars, 2018

Partiets vallöfte: ”Vinner vi valet förbjuder vi trafik på Storgatan”
Foto: Arkiv

Debatten om biltrafik på Storgatan fortsätter att engagera Nybroborna. Frågan om biltrafik i centrum har blivit så stor att Socialdemokraterna i Nybro vill nu förbjuda allmän biltrafik på Storgatan om partiet vinner valet.

Vid Nybro arbetarkommuns årsmöte i lördags beslutade partiet, att om de får väljarnas förtroende, att leda Nybro kommun inför nästa mandatperiod kommer de att förbjuda allmän biltrafik på Storgatan.

– Detta innebär att Storgatan återigen blir en gågata där gående och cyklister kan känna sig säkra. Vi är övertygande om att den som vill handla i affärerna i centrum klarar att promenera från de fria parkeringsplatserna som finns runt centrums närhet. De personer som har ett parkeringstillstånd på grund av funktionshinder kommer även fortsättningsvis kunna köra och parkera på Storgatan, skriver partiet i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Vi tar detta beslut, då vi vid flera tillfällen genomfört muntliga undersökningar ibland kommunens invånare och funnit en klar majoritet för denna åtgärd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rådjur fick lida med avkörda ben – polisen uppmanar på Facebook

Körde på rådjur utan att anmäla.

Axel Brantemo

Kl.17:48, 19 mars, 2018

Rådjur fick lida med avkörda ben – polisen uppmanar på Facebook
Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

Det var nu i helgen som en polispatrull från lokalpolisområde Nybro fick åka ut på en viltolycka där ett rådjur blivit påkört.

–  I de flesta fall gör man som förare det man är skyldig, det vill säga polisanmäler händelsen, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Men så var inte fallet vid den här händelsen. Föraren gav sig enligt polisen inte till känna.

– Rådjuret fick lida med tre avkörda ben innan patrull, lång tid efter händelsen, kunde göra slut på lidandet, skriver polisen.

I inlägget påminner polisen om de skyldigheter en förare har vid en viltolycka. Nämligen att rapportera in olyckan till polis och att märka ut olycksplatsen.

– Att inte anmäla är straffbart och kan ge böter, skriver polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

PROGNOS: Så blir vädret i veckan

Våren ser ut att dröja lite till.

Axel Brantemo

Kl.15:59, 19 mars, 2018

PROGNOS: Så blir vädret i veckan
Foto: Pixabay

Efter en solig men kylig helg i Nybro är det nu dags för måndag och en ny vecka igen.

Ska man tro SMHI:s prognos bjuder veckan på plusgrader varje dag, samtidigt som det fortsatt kommer att vara ordentligt kallt på nätterna. På onsdagen väntas till exempel hela -12 grader. Den som längtar efter vår får alltså vänta lite till.

LÄS MER: Beskedet: Så länge dröjer det innan vårvärmen slår till

Enligt prognosen blir det som soligast nu under måndagen, men solchanser finns även på tisdag, torsdag och söndag.

ska%cc%88rmavbild-2018-03-19-kl-10-36-02

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng