Fruktavgift i skolan skapar irritation

Ska skolan ta betalt för frukt varje termin? Eller ska frukten vara gratis? Enligt skollagen ska skolan vara avgiftsfri – men obetydliga avgifter kan tillåtas. "Hur långt är ett snöre? Det som är obetydligt för någon kanske inte är det för en annan", säger Kaj Raving (V).

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.08:25, 30 augusti, 2015

Fruktavgift i skolan skapar irritation
Orrefors skola erbjuder frukt till en kostnad av 240 kronor. Är det en avgiftsfri skola? Foto: Creative Common/Privat

Att barn blir ombedda av sin skola att ta med sig frukt blir allt vanligare. Det har fått Kaj Raving (V) att se rött och nu vill han se att skolan blir helt avgiftsfri – som den ska vara enligt skollagen.

– Visst säger skolverket att man tillåter obetydliga avgifter. Men det är ungefär som att fråga; hur långt är ett snöre? Det som är obetydligt för någon kanske inte är det för en annan. Det finns folk i vår kommun som inte har möjlighet att köpa med frukt till sina barn, förklarar Kaj Raving, och fortsätter.

– När skolan i Nybro gör frukt till en ”frivillig” kostnad så är det inte acceptabelt. All näring som barnen kan behöva under dagen ska vara kostnadsfri. Det är inte prutbart, understryker Raving.

En av skolorna där barnen och deras föräldrar blivit ombedda att ta med sig frukt till skolan är Madesjöskolan. En annan skola i kommunen, Orrefors skola, skickade med ett pappersark hem där föräldrar erbjöds köpa frukt av skolan till en kostnad av 240 kronor per termin.

– Jag känner inte till hur Orrefors skola har tänkt där. Men vi får vara försiktiga så det inte upplevs som att bara vissa har råd och kan köpa detta. Skollagen är tydlig och vi ska inte tvinga någon till några avgifter, säger Nybro kommuns skolchef, Christer Kratz.

Men om det är 20 barn i en klass, 18 barn har råd att köpa frukt för 240 kronor per termin och två barn inte har det. Pressar man inte någon då?
– Jag vet som sagt inte just i detta fallet hur Orrefors har tänkt. Men ingen ska känna sig utsatt och ingen ska känna sig pressad, säger Kratz, och fortsätter.

– Vi erbjuder alla barnen ett mål mat till lunch och kan tycka att det är bra om barnen får med sig frukt hemifrån. Men vi får vara mycket försiktiga så det inte upplevs som att vissa bara har råd.

Tycker du att det vore rimligt att barnen får en gratis frukt om dagen av skolan?
– Jag vet att ett politiskt parti kommer att driva på denna frågan så det kommer nog diskuteras en hel del här nu framöver, säger Christer Kratz och syftar på vänsterpartiets motion om avgiftsfri skola.

Marcus Bente har en dotter som går i Orrefors skola. Han har skickat tillbaka papperet till Orrefors skola där han bockat av att familjen betalar 240 kronor för att hans barn ska få äta frukt.

– Jag gör det för jag vet att det kommer missas att skicka med frukt här hemifrån. Nu vet jag att hon får i sig frukt i skolan. Men tidigare år har vi betalat 160 kronor, i år höjde de den till avgiften till 240 kronor. Det är mycket pengar, säger Bente, och fortsätter.

– Är man många barn i familjen och dessutom är arbetslös. Då är 240 kronor mycket pengar och det har inte alla råd med.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då spelar Avantgardet på hemmaplan

Succébandet avslutar året i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:53, 21 november, 2017

Då spelar Avantgardet på hemmaplan
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg. Foto: Pressbild

Precis som i fjol avslutar det hyllade succébandet Avantgardet från Nybro året på Söderport i Kalmar.

Bandet har slagit igenom med dunder och brak i musik-Sverige och det kritikerrosade debutalbumet För månda dyra skor och döda ögon följdes upp av succéplattan På östkusten intet nytt.

Den 15 december sker spelningen på hemmaplan.

”Efter närmare 50 spelningar avslutar Avantgardet sitt succébetonade 2017 på hemmaplan. Precis som i fjol kommer bandet till Söderport i Kalmar för att sätta punkt för året som inneburit ännu en hyllad skiva och upphöjd turné.”, skriver man i evenemanget Avantgardet på Söderport på Facebook.

Under året har bandet spelat på flertalet festivaler och var bland annat en del av den sista Emmabodafestivalen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Julstämning intar Nybro – klassiska belysningen uppe

Här dekoreras Nybro torg inför julen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.11:52, 21 november, 2017

2 bilder
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho

Julen börjar smyga sig allt närmare. I centrala Nybro har det under tisdagen pyntats och gjorts i ordning med julbelysning. På stora delar i centrum har lyktstolpar dekorerats med granris och torget har fått sin klassiska julslinga.

– Vi kommer att dekorera och pynta hela den här veckan, säger Peter Ahlkvist. 

I över trettio år har julbelysningarna satts upp i centrala Nybro, något som kan bli sista året – till nästa år väntas de bytas ut till modernare julslingor.

När all belysning är på plats kommer den tändas på prov vid ett tillfälle. Därefter tänds belysningen för första gången i samband med första advent.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åtalas efter fyllefärd i Nybro

Han körde full mitt i centrala Nybro.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.10:02, 21 november, 2017

Åtalas efter fyllefärd i Nybro
Foto: Arkiv

En man från Nybro har kört personbil efter att ha druckit alkoholhaltig. Det inträffade på Storgatan i Nybro förra månaden.

Mannen blåste 0,2, vilket är precis på gränsen för vad som räknas som rattfylleri.

Nu åtalas han vid Kalmar tingsrätt misstänkt för rattfylleri.

Mannen varken förnekar eller erkänner brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Här är årets julklapp 2017

För 30:e året i rad har utnämnandet gjorts.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.07:52, 21 november, 2017

KLART: Här är årets julklapp 2017
Foto: Arkiv/Public Domain Pictures

Nu står det klart att valet av årets julklapp 2017 faller på elcykeln.

Valet speglar svenskarnas medvetenhet för miljö och hälsa, samt viljan att vara fri, meddelade HUI på tisdagsmorgonens presskonferens.

Varje år sedan 1988 har HUI, Handelns utredningsinstitut, utsett årets julklapp inför den stundande julhandeln. Klappen ska uppfylla följande tre kriterier:

 • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
 • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
 • Produkten ska representera den tid vi lever i

Andra produkter som på diverse spelsajter spåddes vara sannolika kandidater i år var resor, smarta klockor, powerbank, skidor, drönare och prenumerationer på streamingtjänster.

Under presskonferensen där julklappen presenterades meddelade även HUI att det väntas bli en ny rekordjul handelsmässigt.

FaktaÅrets julklapp från starten 1988 – 2017:

2017: Elcykeln
2016: VR-glasögon
2015: Robotdammsugare
2014: Aktivitetsarmband
2013: Råsaftcentrifugen
2012: Hörlurar
2011: Färdigpackad matkasse
2010: Surfplatta
2009: Spikmatta
2008: En upplevelse
2007: GPS-mottagaren
2006: Ljudbok
2005: Pokerset
2004: Platt-tv
2003: Mössa
2002: Kokbok
2001: Verktyg
2000: DVD-spelare
1999: Bok
1998: Datorspel
1997: Elektroniskt husdjur
1996: Internetpaket
1995: CD-skiva
1994: Mobiltelefon
1993: Parfym
1992: TV-spel
1991: CD-spelare
1990: Wok
1989: Videokamera
1988: Bakmaskin

Källa: HUI.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunens fastigheter ska bolagiseras

Under måndagens kommunfullmäktige togs beslutet.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:05, 21 november, 2017

2 bilder
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Christina Davidson under fullmäktigemötet.
  Christina Davidson under fullmäktigemötet.

Det blev en stor debatt angående bolagiseringen av kommunens fastigheter till det kommunala bolagen Nybro Bostads AB och AB Nybro Brunn under måndagens kommunfullmäktige.

Både Moderaterna och Vänsterpartiet röstade emot förslaget och trots votering så klubbades förslaget igenom av majoriteten med siffrorna 33 ja-röster mot tio nej.

Hela 41 fastigheter kommer från den 1 januari 2018 att överföras från Nybro kommun till Nybro Bostads AB och AB Nybro Brunn, där byggnader som sporthallar, skolor, stationshus och kommunhuset kommer att ingå.

Själva beslutet om kommunens fastigheter och dess bolagisering fattades redan den 20 februari, men beslutet har sedan dess utretts om hur det i praktiken ska gå till när fastigheterna bolagiseras.

– Den här frågan har sedan februari beretts på tjänstemannanivå, politisk styrning med hjälp och stöd från TBC och en konsult. Dessotum har vi tittat på vilka fastigheter ska överföras, vilken hyresmodell de ska ha, ekonomisk tydlighet, ekonomiska konsekvenser med skiftet, begränsningslistor, interna organisationsfrågor med mera, sa Christina Davidson (C) under kommunfullmäktige och fortsatte.

– De främsta syftet till den här ägarstruktureringen är att fastigheternas ägande flyttas till bolagen för att förvaltningarna ska bedriva sina kommunala verksamheter i ändamålsenliga och moderna lokaler som stöder verksamhetens utveckling över tid.

Oppositionsrådet Mikeal Svanström (S) var först upp efter Christina Davidson och yrkade bifall till förslaget.

– Jag tror kommande generationer här i Nybro kan se fram mot att få väl underhållna fastigheter. Jag tror vi gör en bra grej, sa Mikael Svanström (S).

Vänsterpartiets Anders Svensson tyckte det var djupt beklagligt att bolagisera kommunens fastigheter.

– Det här är ju våra fastigheter, dina och mina, de som vi betalt för våra skattemedel. De är fastigheter som vi ska vara rädda om. Vad jag kan förstå så ska en del av fastigheterna säljas ut vilket är beklagligt. Det är fastigheter vi äger tillsammans, du och jag, sa han och fortsatte.

– Vi tycker att bolagiseringen minskar öppenheten och transparensen för våra kära invånare. Det här kommer innebära stora försämringar.

Anders Svensson uttalande om en framtida utförsäljning fick kommunalrådet Christina Davidson att svara på påståendet.

– Anders Svensson står här och säger att vi ska sälja ut fastigheter. Vilka fastigheter finns här som förslag som ska säljas ut. Jag tycker inte det är ansvarsfullt som politiker i fullmäktige stå och säga som det inte finns något beslut om, sa Christina och fortsatte.

– Vi ska inte sälja ut några fastigheter idag. Det vi har sagt är den utredningen på de fastigheter som vi inte för över, som till exempel Bäckebo skola ska vi titta djupare på. Är det några av kommunens egna verksamheter som ska vara där, om inte kanske vi ska sälja den fastigheten till någon som kan förvalta den på bättre sätt.

I och med bolagiseringen av kommunens fastigheter kommer kostnaderna för fastigheterna att bli tydligare med det nya hyresavtalet menade kommunalrådet Christina Davidson. Totalt kommer det enligt hyresavtalet att kosta 76 miljoner kronor för de första fastigheter som lämnas över.

Dessutom kommer fastighetsförvaltningen att gå över till Nybro Bostad AB och Mark- och service kommer att vara kvar under teknik- och samhällsbyggnadsnämnden.

Tre Sverigedemokrater avstod att rösta i frågan.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng