Bedragare lurar folk på pengar i Nybro: ”Avskyvärt sätt”

De senaste dagarna har både polisen och Sveriges Dövas Riksförbund gått ut med en varning om bedragare som samlar in underskrifter och pengar till döva. Enligt flera mejl till 24Nybro ska bedragarna även ha synts i Nybro de senaste veckorna.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.14:33, 24 juli, 2015

Bedragare lurar folk på pengar i Nybro: ”Avskyvärt sätt”
Bilderna visar tre exempel på hur listorna kan se ut. Foto: Sveriges Dövas Riksförbund.

Både polisen och Sveriges Dövas Riksförbund har de senaste dagarna varnat för bedragare som utger sig för att samla in underskrifter och pengar till döva. Bedragarna befinner sig runt hela landet, och har de senaste veckorna även synts i Nybro.

– Jag stötte på några medelålders män som verkade döva och stumma, på torget i Nybro i dag. De var ganska på med att man skulle skriva på deras lista och skänka pengar till dem. Jag träffade på två stycken, men de är antagligen fler. Papperet som man skulle skriva på verkade hemmagjort då några ord var på svenska och några på engelska, skriver en person i ett mejl till 24Nybro.

Sveriges Döva Riksförbund, SDR, har sedan två år tillbaka fått in mängder av samtal och mejl från personer som utsatts för bedragarna. Den senaste månaden har antalet anmälningar eskalerat, och nu kan det skada förbundets förtroende.

– Det är bedragare som på ett avskyvärt sätt utnyttjar okunskap och vilja bland allmänheten att hjälpa samhällsviktiga organisationer. Det förekommer att döva från våra egna föreningar har blivit misstänkliggjorda för att inte vara ”riktiga” döva när de har haft lotterier och loppisförsäljning. Detta har drabbat deras försäljning negativt, säger Hanna Sejlitz, ordförande i SDR till Aftonbladet och fortsätter.

– Folk undrar bland annat om det är vi eller någon av våra föreningar, men det är det ju inte. Vi får också samtal och mail från våra egna medlemmar som bevittnat bedragarna i aktion. Vi har fått samtal från norr till söder, från storstäder och mindre orter, säger hon.

Enligt Glenn Adolfsson, gruppchef på polisen i Nybro, har det inte inkommit några polisanmälningar om bedrägeriet. Men han känner till problemet med falska ”dövstumma”.

– Ja, det är tyvärr sånt som kommer och går varje sommar, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för oseriösa hantverkare

Säsongen där oseriösa hantverkare är i farten har börjat igen. "Vi har de här problemen med jämna mellanrum", säger polisen.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.11:50, 22 maj, 2017

Polisen varnar för oseriösa hantverkare
Foto: Pixabay

I flera års tid har det funnits oseriösa hantverkare som försöker bedra svenskar runt om i landet. Nu har polisen börjat få in en del anmälningar om problemet.

– Vi har de här problemen med jämna mellanrum och det är ofta säsongsbetonat. Vi kan inte nog varna för det, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral i region Syd till Kvällsposten.

De oseriösa hantverkarna är något som är svårt för polisen att handskas med. Ofta görs en affär med hantverkarna upp, och då blir det snarare en fråga som måste lösas civilrättsligt.

– Uppmaningen är därför att man ber dem gå om de kommer och man inte vill ha dem där. Om de ändå propsar på, tar sig in på tomten eller klättrar upp på taket så kan man ringa 112. Det gäller förstås även om situationen upplevs som hotfull, säger Fredrik Bratt.

Kvällsposten har pratat med Torbjörn Dahlström, som nyligen blivit utsatt för problemet. Hans svärfar fick oväntat besök av två män i en skåpbil som erbjöd sig att laga en sprucken takpanna de sett. Kort därefter hade de tagit sig upp på taket, och börjat riva upp några takpannor.

– Det skulle kosta honom 500 kronor. Men efter en stund kom de ner igen och sade att hela taket behövde bytas för 25 000 kronor, säger Torbjörn till tidningen.

Svärfadern ringde Torbjörn som kom till platsen och hotade med att ringa polisen. Då började hantverkarna att skriva på varandra och tog sig snabbt ner från taket innan de försvann. Nu är hantverkarna polisanmälda.

– Det tyder ju på att de inte var seriösa, min erfarenhet av det här visar att de inte alls är intresserade av att ha med polisen att göra. En seriös hantverkade hade stannat kvar för att reda upp situationen, säger Fredrik Bratt.

FaktaSå undviker du bedragarna:

 

• Känn efter själv och lita på magkänslan. Känns det lite för bra för att vara sant är det ofta en indikation på att något är fel.

• Börja inte föra en dialog, utan tacka vänligt men bestämt nej.

• Det finns givetvis seriösa hantverkare. Vill du undvika bedragarna ska du ta reda på företagets organisationsnummer och begär ID-handlingar på hantverkarna.

• När det gäller betalning ska du aldrig betala i förskott eller i kontant. Är du nöjd sätter du inte betalningen på ett företagskonto.

• Kolla med Bolagsverket om företaget verkligen finns. Dubbelkolla om de har en F-skattsedel via Skatteverket.

• Finns det möjlighet ska du be om referenser på tidigare utförda arbeten.

• Ska du göra en affär med hantverkarna, se till att upprätta ett skriftligt avtal där det framgår vad som ska göras och vad det kostar. Annars står ord mot ord i en eventuell tvist.

Källa: Polisen/Kvällsposten

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för falska böter

Polisen har gått ut med en varning på Facebook för bedragare som skickar ut mail där det står att du ska betala böter.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.17:00, 13 maj, 2017

Polisen varnar för falska böter
Foto: Arkiv

Polisen varnar nu för mail om falska böter. I mailen står det att du gjort dig skyldig till ett brott och att du ska betala böter till polisen via Paysafe.

Enligt polisen skickar de aldrig ut böter via mail. De utfärdar bara ordningsböter och dessa ska alltid betalas via bankgiro.

I sitt inlägg på Facebook avslutar polisen med att skriva: ”Blir du osäker på något som du får via mail eller sms ska du kontakta, helst ringa, till den som uppges ha skickat det till dig MEN inte på kontaktuppgift som uppges i aktuellt mail eller sms”.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för falska insamlingar

På flera håll i landet har det rapporterats om bedragarna, nu varnar polisen för bedragarna.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.19:03, 11 maj, 2017

Polisen varnar för falska insamlingar
Foto: Polisen

Under torsdagen gick polisen ut med en varning på sin Facebooksida. I inlägget skriver polisen om ett typ av bedrägeri som det rapporterats om från flera håll i landet den senaste tiden. Bedrägeriet handlar om personer på gator och torg som påstår sig vara döva och företräda olika hjälporganisationer.

”Med hjälp av namninsamlingar försöker bedragarna få dig att på plats donera pengar till den hjälpande verksamheten”, skriver polisen i sin inlägg.

Nu varnar polisen folk och berättar att du inte ska skriva på någon lista innan du är helt säker på vad det är innebär. Enligt polisen använder de flesta etablerade hjälporganisationer sig ”av så kallade 90-konton”, och inte den metod som bedragarna använder.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar: “Du blir skuldsatt resten av livet”

På Facebook meddelar polisen att de tänker ta krafttag mot en ny sorts bedrägeriform. Detta efter att flera fall av bedrägerier upptäckts där personer först tar ett lån i sitt eget namn men sedan påstår att det varit någon annan som gjort det.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.19:30, 3 maj, 2017

Polisen varnar: “Du blir skuldsatt resten av livet”
Foto: Arkiv

Polisen varnar nu för att genomföra så kallade ”friendly fraud”. I ett inlägg på Facebook skriver de följande: ”Med löfte om att du kommer att tjäna mycket pengar snabbt och enkelt blir du uppmanad att ta ett lån i ditt eget namn. Du ska sedan anmäla det som ett bedrägeri, att någon annan tagit lånet i ditt namn, till banken och Polisen. Sedan delar ni bara på pengarna som blivit utbetalda och skulden blir avskriven.”

Vidare skriver de att allt fler bedrägerier av den här typen genomförs – framför allt bland unga personer. Tillsammans med bankerna ska de nu göra ett krafttag mot den här sortens bedrägeri. I inlägget avslutar de med att påminna om att lånet kan göra dig skuldsatt för resten av ditt liv eftersom det är ett brott som begås.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Toppar i kommunen vandrade runt staden

Under tisdagen började trygghetsvandringen i Nybro. Politiker, tjänstemän, räddningstjänst, polis och volontärer hade samlats på Stora Hotellet för att börja vandringen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.17:56, 26 april, 2017

4 bilder
 • Kommunpolis Mikael Sjöström informerar om vandringen. Foto: Faton Pasho
  Kommunpolis Mikael Sjöström informerar om vandringen. Foto: Faton Pasho
 • Mikael Sjöström. Foto: Faton Pasho
  Mikael Sjöström. Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • De nya västarna. Foto: Faton Pasho
  De nya västarna. Foto: Faton Pasho

I den kyliga blåsten under tisdagseftermiddagen samlades Nybro kommuns toppar på Stora Hotellet för att kicka igång trygghetsvandringen.

Ett femtontal politiker, tjänstemän, räddningspersonal, poliser och volontärer stod samlade för att vandra runt på Nybros gator.

– Det här är en metod för att skapa trygghet i närmiljön. Det här är vad Nybroborna ville efter medborgardialogen och nu kör vi igång det här, sa kommunpolisen Mikael Sjöström.

Det var för knappt två månader sedan som medborgarlöftet skrevs under i kommunhuset i Nybro, där en av punkterna var just trygghetsvandringen.

Trygghetsvandringarna kommer inte att ersätta ordinarie patrullering eller vuxna på stan utan vara ett instrument för polis, kommun och medborgare om vad det är som uppfattas som otryggt.

– För att få det så brett som möjligt så måste vi samarbeta i olika grupper i kommunen när vi går dessa vandringar, sa Mikael Sjöström.

Maximalt ska vandringarna ta 1-2 timmar per gång och tanken är att vistas på platser där det upplevs mest otryggt. Totalt ska det arrangeras fyra till sex trygghetsvandringar i Nybro under året.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel