Hund förgiftad i Nybro – åt dödlig dos råttgift

En vanlig hundpromenad slutade med inre blödningar efter att rottweilern Norton fått i sig råttgift. "Jag förstår inte hur man kan göra så här, och utsätta både djur och barn för detta", säger Nortons husse Rasmus Winblad som nu vill varna djurägare i Nybro.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.15:28, 3 juli, 2015

Hund förgiftad i Nybro – åt dödlig dos råttgift
Flera hundar har insjuknat efter att ha fått i sig råttgift i Nybro.

Rasmus Winblad var ute och gick med sin hund Norton, en rottweiler på fem år, i Hanemåla i slutet av förra veckan. Allt var som vanligt, och glade Norton gick följsamt med och luktade lite överallt, slickade på blad och så vidare. Men någon dag senare var han irriterad i ögonen, blev väldigt låg och ville inte äta.

– Vi trodde att han hade fått en ögoninfektion först. Vi gav honom ögondroppar, men han blev bara sämre och sämre. Han var inte samma hund längre, så vi valde att åka in med honom, säger Rasmus Winblad.

Veterinären undersökte rottweilern Norton, och hittade ingenting som tydde på någon infektion. De valde att gå vidare och ta ett blodprov på hunden, och då kom chocken.

– De sa att han blivit förgiftad av råttgift, och håller på att få en inre blödning. Han hade fått en blödning i ögat, och det var därför han inte såg någonting. Han går och springer in i allting för att han inte ser något, för ögonen är så blodfyllda. En rottweiler har egentligen bruna ögon, men hans ögon är lätt blåa eftersom giftet gått upp i ögonen, och man ser inte ens pupillen för allt blod, säger Winblad.

Veterinären uppskattade, enligt Rasmus, att giftet var ungefär lika stort som en ”köttbulle”.

– Jag förstår inte hur man kan göra så här, och utsätta både djur och barn för detta. Om ett mindre barn hade fått i sig samma dos, hade barnet kanske inte överlevt. Och hade en mindre hund än en rottweiler fått i sig det, så hade den dött. Det blir ju inre blödningar. Råttgift är gjort för att skada på det sättet, säger Rasmus Winblad som är noga med att påpeka det viktiga i att varna andra djurägare.

– Det är jätteviktigt att varna alla! Vi vet inte var råttgiftet kommer från, men vi misstänker någonstans i Hanemåla eftersom vi bor där. Men när man är ute och går med hunden, så går man ofta lite nya vägar så vi vet inte exakt var och när det inträffade, säger Winblad.

Enligt uppgifter till 24Nybro har även flera andra hundar insjuknat efter att ha fått i sig råttgift i Nybro, och inte bara i Hanemålatrakten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel