Fryshuset besökte Frysdisken: ”Vi möjliggör ungas drömmar genom passioner”

Under torsdagskvällen samlades ett dussintal ungdomar på Frysdisken i Nybro för att diskutera viktiga ämnen under ledning av United Sisters och Elektra från Fryshuset. "Det är väldigt kul att arbeta med ungdomar och jätteviktiga frågor vi diskuterar. Vi möjliggör ungas drömmar genom passioner", säger Maj Pettersson från United Sisters.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.21:19, 16 april, 2015

Fryshuset besökte Frysdisken: ”Vi möjliggör ungas drömmar genom passioner”
Maj Pettersson och Guleb Abdullahi besökte Nybro under torsdagskvällen. Foto: Martin Persson

United Sisters verksamhet handlar om att utforska sig själv, sina intressen och drömmar – samtidigt som man arbetar mycket med kärlek, gemenskap, empati och normer. Elektra är en mänsklig rättighetsverksamhet som arbetar mot hedersvåld- och mord.

– Vi erbjuder även utbildning i mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati i Sharaf hjältar- och hjältinnor, som är vårt utbildningsmaterial,  förklarar Guleb Abdullahi från Elektra.

Varför kommer ni till just Nybro?
– Vi arbetar med ett projekt med Torsås kommun, där vi ska vara i morgon fredag. Men vi blev kontaktade av Frysdisken när vi ändå var här nere och de ville att vi skulle titta förbi, förklarar Maj Pettersson från United Sisters.

– Samtidigt har vi märkt att det finns ett behov i Nybro, så Fryshuset (nationellt nätverk för ungdomarnas rättigheter) kommer engagera sig mer i Frysdisken framöver, säger Abdullahi.

Ungdomarna fick under kvällen diskutera och motivera sina svar i viktiga frågor om bland annat vad som är viktigt och oviktigt i livet. Under kvällen trillade ständigt nyfikna barn och ungdomar in.

– Det är viktigt att visa upp att vi finns. Det är naturligt att det är allt ifrån femåringar, tonåringar till 25-åringar här, säger Abdullahi.

– Fryshuset jobbar mycket med att det alltid ska finnas en plats för unga. Ungdomsfrågor på små orter har kommit bort i samhället och det har blivit en väldig segregation. Fryshuset arbetar för att bredda sin syn och vi har märkt att det finns ett behov i Nybro, fortsätter Pettersson.

Stämningen var på topp under hela mötet och skrattsalvorna utlöste varandra. Barnen och ungdomarna var väldigt engagerade i frågorna och nyfikna överlag, vilket överraskade Abdullahi något.

– Vi pratade bland annat om nyheterna och att de tyckte det var viktigt att man följde det. Så tänkte inte jag i den åldern. Det var ju jättetråkigt att följa nyheterna när jag var liten. Men det är så härligt att höra deras intressen och hur nyfikna de är, säger han.

Slutligen. Vad är det viktigaste som ungdomarna ska ta med sig efter detta?
– Fortsätta vara som ni är! Det är så härligt när man får så mycket respons. De är så fantastiska och inte alls rädda för att prata. De är väldigt nyfikna och ska fortsätta med sina intressen, säger Guleb Abdullahi.

Text: Martin Persson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel